Seznam oblíbených modelů je prázdný – stiskněte pro přidání do oblíbených

Ročník:1959

Modelář od:1967

Bydliště:Bohumileč

Letiště:Rokytno

Web:http://vekamodel.cz/

Ukázat přátelům na Facebooku
Vložit model do oblíbených

Sky Lady -nové křídlo

Parametry

Výrobce: VEKAmodel
Kategorie: Větroň
Materiál: Jiný materiál
Rozpětí: 1380 mm
Plocha křídla: 22 dm2

Hodnocení

6.33
z 10 | 6 hlasů – kdo hodnotil
Ohodnotit →
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
Hodnocení 1 - hrůza — 10 skvělá práce

Popis

Zdravím všechy uživatele modelu Sky Lady.

Občas při prohlížení různých DF vidím diskuse o kvalitě letových vlastností a provozní odolnosti Sky Lady s křídlem ,dodávaným ve stavebnici. Názory se různí.
V mém okolí se vyskytl zatím jenom jeden pilot , který uvedený model provozoval. Když asi po čtvrté přinesl rozebrané křídlo na opravu, navrhl jsem mu jiné řešení.
Měl jsem nějaké zbylé výřezy EPS křídel pro malé Mustangy na "400" ,na kterých si původní zadavatel vymyslel znížený (9%) profil Clark Y .
Udělal jsem ještě střední díl.a vyztužill ho smrkovými nosníky 2x8mm. Náběžná hrana je vyhoblována ze smrku 5x5mm.
Jednotlivé díly jsem potáhl hnědým balícím papírem (purexem v přípravcích ) , slepil do vzepětí , vyztužil odtokovou hranu kouskem překližky a křídlo bylo na světě. Povrchovou úpravu jsem udělal lehkým nástřikem dvousložkovými polyuretanovými barvami.
Křídlo s uvedeným profilem musí mít v místě odtokové hrany podložku cca 6mm tlustou, pro dodržení potřebného úhlu seřízení( původní profil je značně klenutý) .
Letové vlastnosti Sky Lady a provozní odolnost se vzhledem k technologickému provedení křídla a použitému profilu posunuli k lepšímu . Model celkem dobře snáší i hrubší zásahy do řízení, případně některé "akrobatické" kousky , bez nebezpečí vzpažení křídel. Je stabilní a dobře sedí v kroužení.-jako volňásek.
Model s uvedeným křídlem má za sebou dvě sezony a zatím mě majitel požádal pouze o jednu opravu. Prohlásil ,že model neřídil až do země. Po střetu s matičkou , model udělal několik destrukčních pohybů a křídlo skončilo s přelomeným pravým uchem a naraženým levým koncovým obloukem .
Po nuceném pobytu v mé dílně a znovu uvedení do původního stavu model nadále oddaně slouží svému majiteli.
V případě zájmu jsem ochoten pár křídell vyrobit , přičemž můžeme vyzkoušet i jiné , pro daný účel vhodnější profily. Vše je věcí dohody.

Ps. na DF četl jsem i polemiku ,zda na Sky Lady použít křidélka , nebo ne. Obratnosti to prospěje. Problém může být technologické provedení, ale vše se dá pořešit,
Moje reakce však směřuje , k použití křidélek ma profilu ,typu "zakřivená deska". Fungují perfektně, ve všech letových režimech i v letu na zádech , viz můj model "mala elektra" zde v galerii.

zdraví veka1

Komentáře

Navštivte také největší modelářské fórum RCMANIA.cz
© 2024 RCAlbum.cz - všechna práva vyhrazena
Jak přidat můj model | O serveru | Podmínky | Kontakt | Ikonka | Nápověda
Zpět na začátek