Album RC modelu
Seznam oblíbených modelů je prázdný – stiskněte pro přidání do oblíbených
Ukázat přátelům na Facebooku

AMIGO II

Parametry

Výrobce:
Jak postaveno: Podle plánku
Kategorie: Větroň
Materiál: Balza + potah
Rozpětí: 2000 mm
Délka: 1135 mm
Váha: 1250 g
Plocha křídla: 37 dm2
Vrtule: APC 8x4
Motor: EMP N2826 KV1000
Elektronika: Varioprop 12S + Jeti Duplex 2,4GHz
Serva: HS 82MG
Baterie: LiPol Hyperion 3S/1600mAh

Hodnocení

9.96
z 10 | 24 hlasů – kdo hodnotil
Ohodnotit →
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
Hodnocení 1 - hrůza — 10 skvělá práce

Popis

Patřím k modelářské generaci, která byla odkojena katalogy Graupner v 60. a 70. letech minulého století. Jako mladý kluk jsem v malém katalogu Graupner FSP 1969/70 objevoval tehdy pro mě nedostupné poklady jako větroně Amigo II, Cirrus nebo rádia Varioprop atd. Při návratu z vojny jsem v modeláři v Žitné ulici v Praze rozvažoval, zda koupit stavebnici Amiga či lodičky Carina. Rozhodl jsem se pro Carinu a dodnes toho lituji. A proto jsem se na stará kolena, zasažen silnou nostalgickou horečkou, rozhodl Amigo postavit. Základní podmínkou bylo, aby model vypadal tak, jako kdyby mávnutím kouzelného proutku vypadl z katalogu. Pro stavbu jsem použil kopii originálního plánu a některé komponenty ze stavebnice Amigo IV (bočnice trupu, díly výškovky a směrovky), které jsem upravil do obrazu Amiga II. Křídlo je celé nové. Pylon je originál Graupner. A aby vše bylo opravdu jako z katalogu, pořídil jsem si vysílač Graupner Varioprop 12S, kolega modelář mi do něho zabudoval modul Jeti Duplex TU2 2,4GHz. Vysílač se navenek tváří jako klasická 27MHz, iluze je dokonalá. Letové vlastnosti snad ani nemá cenu dlouze popisovat - jedním slovem nádhera. Když v podvečerním zapadajícím sluníčku kroužíte po obloze, odlesk slunce bleskne po trupu a směrovce, pohledem sjedete po vytažené anténě dolů na žlutý vysílač a srdíčko se člověku až zachvěje tou krásou a prožíváte splnění dávného snu.

Komentáře

Nejde hodnotit jinak než plným počtem bodů. Krásný model,skvělé postavený, k tomu Varioprop dokonalý návrat do mládí.
12.7.2016 23:19 CARDASSEN
Krásné - letadlo i retro vzpomínky /jsem r.1943/.S Amigy jsme soutěžili na prvních V1. Později jsem se zhlédl v HI-Fly od Graupnera - požádal o zaslání výkresu. Místo výkresu přišla celá stavebnice - postavil jsem verzi s V křídlem a létal RC-V2 / i když ušaté by asi bylo vhodnější/. Ze stavebnice mám ještě plán ! Nechcete to někdo zkusit!?
19.6.2015 22:53 Juris
Hmmm,pěkně to píšeš,pěkná práce. :-)
6.6.2015 20:18 OwlCastle
Nádhera!!!
Chlapi, už to vlastně napsali i za mě..
Navíc krásný a dojímavý popis, prostě staré doré ač jinak náročné časy (drahý materiál a špatně dostupný)..
Ale..
To se ještě modelařilo se zápalem, krásou vidiny a nepopsatelnou chutííí..
Ať se jen a jen dařííí!!!
5.6.2015 21:03 DAF
Hmmm, tento plán také patří do užšího výběru, co bych jednou rád postavil. Jsme zhruba stejná věková "vrstva". Také pamatuji Žitnou, i Sokolovskou. Malý modelářský koutek byl i v papírnictví na rohu Italské a Vinohradské. Později přibyl "Dům hrůzy". Pěkná práce, tak ať dlouho létá a díky RC nemizí v nenávratně v termice.
31.5.2015 12:23 Amigo
Děkuji touto cestou všem za pozitivní hodnocení mých modelů. Velmi mě těší, když čtu vaše řádky plné podobných pocitů a vzpomínek jako mám já. Modelářství je krásný koníček a vůbec nezáleží na tom postavi-li někdo malinkého papíráčka nebo velikou maketu, hlavní je, že tvůrci jeho dílo přinese radost a uspokojení - a o tom to je (a dovolím si citovat jednoho přispěvatele) - o lidech, létaní a snech.
31.5.2015 11:20 Makobear
Graupner - zanikla legenda ... pro tento nostalgii mam slabost vyvolanou navštěvami Modelářů v Žitne a Sokolovské. Vzpominky na tehdy pro mne nedostupné zalezitosti typu Variprop a Graupner. Až po desetiletích jsem si kompenzoval sve dětské touhy koupí MC10 u Vanoucha :-)
Jinak tento set - dokonale retro - pro mne za 10 :-)
30.5.2015 19:27 carlos11
Dokonalá modelářská práce. K tomu není, co dodat. Také jsem v té době postavil podle výkresů od Graupnera model Mosqito. Byl trochu větší(2500mm) a tenkrát to byla jedna z prvních elekter. Samozřejmě, že létal s motorem 1,5D od MMVS. Bohužel, nezachovala se žádná fotografie a model ulétl v termice mému kamarádovi Radkovi. Na Amigo II mám ještě někde výkres.
30.5.2015 15:10 Vladan
Nádhera.... a jako ročník 1963 ti naprosto rozumím. Byly to opravdu dobré časy a nostalgie je krásná i smutná zároveň. Já jsem si jako jinoch našmoulil na stavebnici motorového modelu QB 15, která stála na tehdejší dobu hříšné peníze a udělal trup, ocasní plochy a křídla. Ty už jsem ničím nepotáhnul a chodil se jen dívat. Na výbavu, motor a nějakou vysílačku už jsem nebyl schopen sehnat peníze. I tak jsem měl radost a byly to takové ztřeštěné, nedomyšlené ale krásné splněné tužby.... Ať ti to lítá!!
30.5.2015 13:58 MrMojoRisin
Paráda..... vidím úplně svého tátu,který přesně dle tvých slov prožíval 60.a 70.léta s touhou po Variopropu,kopíroval stavebnice od Graupnera a byl v sedmém nebi,když cokoli mělo visačku made in Graupner...
Alba pro vaše modely
Navštivte také největší modelářské fórum RCMANIA.cz
© 2024 RCAlbum.cz - všechna práva vyhrazena
Jak přidat můj model | O serveru | Podmínky | Kontakt | Ikonka | Nápověda
Zpět na začátek