Seznam oblíbených modelů je prázdný – stiskněte pro přidání do oblíbených

Ročník:1975

Modelář od:1986

Bydliště:Žilina okr.KLADNO

Letiště:AIR MOJO u Lánské obory

Začinal jsem lítat na základní škole v kroužku KŽ u Radka ČÍŽKA a pravidelně se účastnil soutěži v kategorii H a A3 až do roku 1990 a poté si dal pauzu jako každý puberták a znovu se k tomu vrátil v roce 1995 kdy s Modelou FM27 přeladěnou u Zdenka Hnízdila se pustil do větronů a menších RC modelů kolem rozpětí cca 1000mm a starými spalováky od O.S.MAXE a to mě drželo cca 2.roky a pak opět nastála dlouhá prodleva,páč jako řidič kamionu brázdil celou evropu a na nic jiného čas už nezbíval ! Ale jak,už tomu tak osud přeje opět se k eroplánům vrátil v roce 2012 a ze soupravou GRAUPNER MC-16 r.v.1997 co zdědil po tátovi mě to znovu čaplo,že si loni 2013 zakoupil u Zdenka Hnízdila GRAUPNER MX-16 a začínám mit pocit,že už mi to nikdy nepustí !!!

Ukázat přátelům na Facebooku
Vložit model do oblíbených

Spitfire Mk.XXII H.

Parametry

Výrobce:
Jak postaveno: Vlastní konstrukce
Kategorie: Na ven
Materiál: Balza + potah
Rozpětí: 600 mm
Délka: 770 mm
Váha: 77 g

Hodnocení

10
z 10 | 2 hlasy – kdo hodnotil
Ohodnotit →
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
Hodnocení 1 - hrůza — 10 skvělá práce

Popis

Jako další projekt jsem "okobčil" tvar křídla ze Spitfire Mk.V s eliptickým křídlem a musím říct,že to funguje též dobře a lze to vyhodit až na 35.metrů,aby taky ne,když letovka je 77g a délka taky "obrovská" 770mm,ale nevěřil jsem,že takhle těžké házedlo bude vůbec chtít lítat :-)
Křídlo je ze dvou kusů 5mm balsy a nosník je uhlíkový pásek 0.5x5mm a třetí kus je 2mm balsa,která to ze shora uzavírá,aby byla možnost vybrousit 6mm profil a celé křídlo má neskutečných 40g,ale vše bylo dimenzováno tak aby to šlo co možná vyhodit až do oblak :-)
A to dle mého se povedlo....

Komentáře

Ahoj. Přečetl, a zřejmě úspěšně zapomněl. :-) Házedla mě zajímala od dětství, ale nemám v ruce moc švih, to se teď po létech projevilo i u FNX-22. Začal jsem je tedy předělávat na kruhové a zkoušel kruhový hod s klasickými kormidly.:-) Párkrát se vyhození s přechodem do kluzu podařilo, většinou se však model po vyhození přetočil na záda a šel obloukem do země. Těch pár náhodně zdařilých letů mě však zmátlo natolik, že jsem nevěděl, zda je problém v rukách, nebo nevhodné koncepci modelu. ...Vypadá to, že asi obojí:-) No nic, předělám tedy ocasní plochy do Y. Díky moc za informace a ať se ti daří!
24.2.2023 09:21 MrMojoRisin
Ahoj.... určitě jsi přečetl co o všech svých házedlech napsal :-) V jednom článku se zmiňuji,že klasické uspořádání VOP a SOP(nahoru) prostě na kruhový hod nefunguje a nedá se to ani vyhodit !!! Řešil to s náčelníkem a co ještě prý funguje na kruhový hod je uspořádání VOP+SOP do kříže jako to mají F3Káčka. Zajímavé,ale je že éro určené pro kruhový hod jde klasicky vyhodit jako máš FNX-22 :-) Zřejmě to má souvislost,že SOP když je nahoru je v úplavu !?! Hrozně moc záleží i na ploše VOP,teď předělával tři trupy a musel zvětšit i VOP! Prostě větší je těžší,ale rozhodně to letí pomaleji a tolik neopadává! Jinak ta koncepce do "Y" nemusí svírat 120C stupňový úhel,může být i o dost otevřenější !!! Je to pěkná alchymie tahleta Házedla :-))) 11-12.března pořádá LMK Kladno na Panenském Týnci soutěž, a koukám,že jsi z Roudnice a tak to nemáš daleko a házedla máš nachystané tak si přijeď zasoutěžit a jestli jsi ještě nikdy soutěžně nelítal tak to bude dobrá zkušenost a dozvíš se tam spoustu tajů a záludností :-)...
22.2.2023 11:34 Triplane
Ahoj. Krásně ti ta házedla lítaj! Má nějaké opodstatnění to u otočkových házedel výhradně používané uspořádání kormidel do Y se SOP dolů? T.
22.12.2022 18:44 MrMojoRisin
Ahoj Jindro.... :-)))))) časy kolem 50s. jsou standartem. Kde pa makety od jara do podzimu lítám pylony a od podzimu do jara mám na programu házedla :-) A co ty jak lítáš ???
22.12.2022 17:49 JINDRA
Zdar Kamile. Už jsem podle názvu myslel, že jsi se dal na makety. :-) Ale ty takhle na nás. Hezké.
Jak dlouho to vydrží ve vzduchu??
Alba pro vaše modely
Navštivte také největší modelářské fórum RCMANIA.cz
© 2024 RCAlbum.cz - všechna práva vyhrazena
Jak přidat můj model | O serveru | Podmínky | Kontakt | Ikonka | Nápověda
Zpět na začátek