Album RC modelu
Seznam oblíbených modelů je prázdný – stiskněte pro přidání do oblíbených

Ročník:1963

Modelář od:1970

Bydliště:Frýdlant nad Ostravicí

Letiště:AK Frýdlant, LKFR

Po čtyřiceti letech jsem si v r. 2015 opět vzpomněl na klukovská léta a pěkné zážitky s mými modýlky. Protože už nemůžu kvůli zdraví pokračovat v mých současných koníčcích (paragliding a horské kolo), zkouším opět modelařinu a létání s nohama na zemi.
Loni jsem jako začátečník zvolil Conscendo s gyropřijímačem naprogramovaným na SAFE s tlačítkem "panika" a hodně mi to pomohlo pro získání základních letových návyků. Pak jsem šel do většího větroně Gama 2100 se vztlakovýma klapkama, no a po hodinách ve vzduchu a získání určité jistoty jsem chtěl zkusit něco postavit vlastnoručně.
Nyní navrhuji a stavím eroplány podle plánků, taky vlastní konstrukce.

Ukázat přátelům na Facebooku

Primalog

Parametry

Výrobce: Postavil sám
Jak postaveno: Podle plánku
Kategorie: Větroň
Materiál: Balza + potah
Rozpětí: 2260 mm
Vrtule: 9/6
Elektronika: Spektrum DX8
Serva: GO-13, EMAX
Baterie: LiPol 3s 2200mAh

Hodnocení

10
z 10 | 12 hlasů – kdo hodnotil
Ohodnotit →
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
Hodnocení 1 - hrůza — 10 skvělá práce

Popis

Padl mi do oka další větroň - Epilog, opět podle plánku RCR. Protože mi zůstal trup po havarovaném Primátoru, zkusil jsem jej zcela přestavět. Motor dopředu, upravit (snížit)
trup pod kabinou a na místo motorové gondoly vzadu uhlíková trubka oblepená balzou.
Ocasní plochy podle plánku, jen výškovka celá potažená balzou 1mm. Křídla jsem oproti plánku prodloužil. Protože jsem doplnil křidélka, prodloužil jsem uši o rozteč jednoho žebra, a taky zmenšil úhel vzepětí. Spojka křídel a centroplán (překližkové kapsy) mi zůstaly z Primátora, tak jsem je vlepil mezi nosníky křídla, místo předepsané duralové kulatiny 8mm. Táhlo k výškovce mám z uhlíkové tyčky 3mm s koncovkou na vidličku.
Křídlo a ocasní plochy potaženo nažehlovací fólií a trup lakován, tmelen a nastříkán barvou.
Dnes jsem poprvé zalétával. Vlastně se nekonalo žádné zalétávání, model šel po hodu z ruky krásně rovně a klidně za vrtulí, přechod do klouzání zcela plynulý (bez houpání), a klouzavý let, zatáčky naprosto stabilní. Po přetažení nepadá po křídle, ale jen se zhoupne v ose letu. Stačily jen minimální korekce na trimech. Prostě nečekaně nádherné první polétání, celkem asi dvě hodiny ve vzduchu. Jen rozpočet na přistání musím hodně potrénovat, model klouže neskutečně dlouho, po sněhu jede pěkně daleko. Nemám totiž vztlakové klapky, ani jiné brzdy. Zkusím namixovat křidélka, ještě jsem to nedělal. Ještě k tomu jménu: Primalog - složenina Primátor a Epilog.
Všem přeji podobně snadné a pohodové zálety.

Komentáře

Navštivte také největší modelářské fórum RCMANIA.cz
© 2024 RCAlbum.cz - všechna práva vyhrazena
Jak přidat můj model | O serveru | Podmínky | Kontakt | Ikonka | Nápověda
Zpět na začátek