Album RC modelu
Seznam oblíbených modelů je prázdný – stiskněte pro přidání do oblíbených

Ročník:1963

Modelář od:1970

Bydliště:Frýdlant nad Ostravicí

Letiště:AK Frýdlant, LKFR

Po čtyřiceti letech jsem si v r. 2015 opět vzpomněl na klukovská léta a pěkné zážitky s mými modýlky. Protože už nemůžu kvůli zdraví pokračovat v mých současných koníčcích (paragliding a horské kolo), zkouším opět modelařinu a létání s nohama na zemi.
Loni jsem jako začátečník zvolil Conscendo s gyropřijímačem naprogramovaným na SAFE s tlačítkem "panika" a hodně mi to pomohlo pro získání základních letových návyků. Pak jsem šel do většího větroně Gama 2100 se vztlakovýma klapkama, no a po hodinách ve vzduchu a získání určité jistoty jsem chtěl zkusit něco postavit vlastnoručně.
Nyní navrhuji a stavím eroplány podle plánků, taky vlastní konstrukce.

Ukázat přátelům na Facebooku

Primátor

Parametry

Výrobce: Podle plánu RCRevue
Jak postaveno: Podle plánku
Kategorie: Větroň
Materiál: Balza + potah
Rozpětí: 2000 mm
Elektronika: Spektrum DX8
Serva: GO-17, GO-13
Baterie: 3s 2200mAh

Hodnocení

9.8
z 10 | 10 hlasů – kdo hodnotil
Ohodnotit →
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
Hodnocení 1 - hrůza — 10 skvělá práce

Popis

Padl mi do oka Primátor podle plánu RCR, tak jsem po čyřiceti letech vzal do ruky lupénkovou pilku a začal. Šlo to kupodivu dobře, asi díky věku, nějakým kutilským zkušenostem a větší pečlivosti. Poprvé jsem potahoval nažehlovací fólií - taky ok. Jenže Primátor ne a ne zalétat, zoufale nestabilní, stačilo maličko a šel do pádu po křídle. Experimenty s úhlem náběhu, těžištěm - bez výsledku. Nakonec jsem to vzdal po posledním a definitivním pádu. Máte někdo podobné zkušenosti s Primátorem? Řekl bych, že ocasní plochy jsou hodně ve víru od motorové gondoly a nereagují správně.
Trup jsem pak použil na další model, ale s motorem vpředu. To v dalším příspěvku.

Komentáře

Před 5ti roky mě plánek Primátora taky zaujal. Přes zimu jsem ho postavil, letová váha byla o cca 200 g vyšší než uváděl plán (vadí mě, že zpravidla se uvádí: "váha", ale není poznámka jaká). Proti plánu jsem snížil vzepětí uší a udělal křidélka. Natěšený na zálet jsem byl hodně. Ale zklamán taky. V podstatě totéž co uvádíš Ty. Nakonec jsem postavil nový trup bez té horní části, motor osadil do přední části . A lítal v pohodě.
18.3.2018 12:25 Rocky_MK
A jaká byla letová hmotnost?
Možná to mohlo být i tou ohromnou boční plochou přední části trupu. Přece jen - model, co má ovládanou jen směrovku, má daleko k tomu, aby létal zatáčku správně. Takže při výkluzové zatáčce se mohl model bokem trupu zbrzdit natolik, že došlo rychle k pádu.

Je to škoda, mně se model moc líbí.
18.3.2018 08:28 hoblik
a bez motoru to letí normálně?
17.3.2018 20:11 BIKER
Negativy mělo na obou uších 5mm podle plánu, křídla rovná a nezkroucená.
17.3.2018 18:13 Rocky_MK
Má křídlo negativně zkroucené konce?
Alba pro vaše modely
Navštivte také největší modelářské fórum RCMANIA.cz
© 2024 RCAlbum.cz - všechna práva vyhrazena
Jak přidat můj model | O serveru | Podmínky | Kontakt | Ikonka | Nápověda
Zpět na začátek