Album RC modelu
Seznam oblíbených modelů je prázdný – stiskněte pro přidání do oblíbených

Ročník:1976

Modelář od:1986

Bydliště:Děčín

Ukázat přátelům na Facebooku
Vložit model do oblíbených

Mini Kanja

Parametry

Výrobce: vlastní
Jak postaveno: Podle plánku
Kategorie: Větroň
Materiál: Balza + potah
Rozpětí: 1500 mm
Délka: 970 mm
Váha: 341 g
Plocha křídla: 21 dm2
Vrtule: 6/3
Motor: ADH 300S
Elektronika: regulátor 12A, MZK
Serva: 3x HXT 900
Baterie: Turnigy Nanotech 950 mAh, 2S

Hodnocení

10
z 10 | 13 hlasů – kdo hodnotil
Ohodnotit →
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
Hodnocení 1 - hrůza — 10 skvělá práce

Popis

Po čase jsem se rozhodl postavit nějakého menšího elektrovětroně, abych se nemusel dělat s pilotem, výfuky, kulomety apod.:-) Při prohlížení modelů tady na albu mi padla do oka Mini Kanja, jejíž plánek vyšel v RC Revue a uživatel I.N.C. ho překreslil do CADu a poskytl volně ke stažení, za což děkuji. Dlouho jsem přemýšlel jestli udělat křidélka, ale nakonec jsem se rozhodl pro úpravu křídla a vybavil ho středovou brzdící klapkou, ovládanou jedním servem umístěným v křídle. Křídlo bylo poměrně pracné, vzhledem ke dvojitému lomení a klapce. Ale nic složitého, jen to trochu trvalo. Dále jsem ještě trochu upravil trupovou gondolu, kterou jsem lehce rozšířil pro snadnější zástavbu motoru. Taky jsem ji v zadní části protáhl a plynule navázal na ocasní trubku. Původní "useknutá" gondola se mi moc nelíbila, ale je to jen estetické hledisko a na let to určitě vliv mít nebude. Ocasní trubka je z uhlíku, jinak jsem uhlík nepoužil. Vše jen balza, smrk a překližka. Potah z Vliesu. Povrchovkou jsem se nějak nezaobíral, jen na horní stranu jsem udělal pár pruhů, víceméně pro to, abych zakryl nedostatky:-) Takže nic designového to opravdu není. Ve vzduchu to stejně vidět nebude a hlavně se mi už nechtělo:-)
Celkově vyšel model poměrně lehký, takže to bude spíše do bezvětří. Vzhledem k manipulaci si teď říkám, že jsem měl udělat dělené křídlo, ale už je pozdě.
Zálet zatím neproběhl, čekám na lepší počasí a pokud možno bezvětří.

27. 3. 2017
Tak zálet úspěšně proběhl. Nejsem větroňář, takže bych asi uvítal křidélka pro lepší ovladatelnost. Hlavně tedy rychlejší odezvy, přijde mi to trochu tupé. Ještě to budu ladit až to zkusím za úplného bezvětří, což teď nebylo. A dost projevů asi bylo větrem, protože model je opravdu moc lehký. Přijde mi to jako A1, ale říditelná. Kluz je parádní, pomalý, klidný. Stoupání na ten maličký motor myslím taky slušný, ale rozhodně to nejde strmě nahoru:-)
Vyzkoušel jsem i klapku. Při její plné výchylce (jen dolů) stačí potlačit a model celkem strmě klesá, ale jeho rychlost se nezvětšuje, což je účel. Razantní klesání by asi konstrukce nemusela vydržet. Myslím, že při nějakým ústupu z termiky se klapka bude rozhodně hodit.
Takže po prvním letu zatím spokojenost.

19. 6. 2017
Vyzkoušel jsem klapku při úniku z termiky a funguje perfektně. Model velmi rychle ztratí výšku bez zvyšování rychlosti. Nemít tam klapku, tak už ho dnes asi nemám. Takže to bylo dobrý rozhodnutí a u takhle subtilních konstrukcí jen doporučuji.

Komentáře

Hodně pěkně udělané latadélko, viz. detail trupu.Kdyby bylo na prodej beru. Suty
25.3.2017 13:53 Hoki
Pěkná práce a dobrá inspirace na malé poletadlo. Plánek taky někde mám v malé podobě. Jojo, dělené křídlo určitě vhodnější a dej vědět letový projev účinnost klapky.
Alba pro vaše modely
Navštivte také největší modelářské fórum RCMANIA.cz
© 2024 RCAlbum.cz - všechna práva vyhrazena
Jak přidat můj model | O serveru | Podmínky | Kontakt | Ikonka | Nápověda
Zpět na začátek