Album RC modelu
Seznam oblíbených modelů je prázdný – stiskněte pro přidání do oblíbených

Ročník:1990

Modelář od:2008

Bydliště:Třebíč, Praha

Web:http://rc-trebic.jb-technik.cz

Jsem modelář, který má modelařinu takříkajíc v krvi, protože nezanedbatelné množství mých příbuzných má či mělo co do činění s modely ať už papírovými, plastikovými, či rádiem řízenými. Do posledně jmenované kategorie modelů mě uvrtal kamarád od plastikových modelů a od roku 2008 jsem se tedy stal převážně RC modelářem. Od té doby jezdím s modely spolu s kamarády z našeho RC klubu SIG-N.A.L. Třebíč, s nimiž se účastním i některých lodních závodů a dělám doprovodný program s RC modely na celé řadě akcí pro děti. Mým nejoblíbenějším typem modelů jsou lodě všech typů a terénní auta.

Ukázat přátelům na Facebooku
Vložit model do oblíbených

Glizery

Parametry

Výrobce: samodomo
Motor: MIG 400 7,2 V/ MIG 480 12 V

Hodnocení

10
z 10 | 1 hlas – kdo hodnotil
Ohodnotit →
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
Hodnocení 1 - hrůza — 10 skvělá práce

Popis

Několik let zpátky jsme experimentovali s překližkovými kluzáky na led. Modely měly jednoduchý hranatý trup, pylon s vrtulí, kormidlo a hliníkové ližiny. Na některých fotkách jsou vidět i původní jednoduché verze, ale galerie je především věnována mým dvěma glizerům, s nimiž jsem si pohrál. Samozřejmostí je osvětlení modelu pro večerní jízdy po tmě, o něž v zimě není nouze.

První glizer měl ještě původní koncepci s jedním kormidlem a tažným motorem. Protože se jednalo o poměrně těžké modely, nutností byla klec kolem vrtule, aby se při převrácení na bok nepolámala.

Při stavbě druhého glizeru jsem se snažil odstranit nedostatky původní koncepce, takže jsem místo jednoho kormidla udělal žaluzii, díky čemuž se model bez potíží rozjížděl a nestáčel se do stran, jak se mu zachtělo. Tak to dělal model s jedním kormidlem. Motor byl také posunut níže, abych snížil těžiště, které bylo příliš vysoko. Díky tvaru modelu se po převrácení (pokud k němu dojde) opět postaví zpět "na nohy". Kvůli nové pozici motoru byl použit tlačný motor. Úpravy značně zlepšily jízdní vlastnosti modelu a to i díky přesunutí těžiště do zadní části modelu, díky čemuž se mohl otočit i téměř na místě. Nevýhodou byl nárůst hmotnosti, takže nutností byl motor MIG 480 namísto původní čtyřstovky.

Další vývoj vedl k laminátové skořepině (viz model s názvem špindíra), takže tyto glizery již nějaký ten pátek stojí ve skříni.

Komentáře

Navštivte také největší modelářské fórum RCMANIA.cz
© 2024 RCAlbum.cz - všechna práva vyhrazena
Jak přidat můj model | O serveru | Podmínky | Kontakt | Ikonka | Nápověda
Zpět na začátek