Seznam oblíbených modelů je prázdný – stiskněte pro přidání do oblíbených

Ročník:1985

Modelář od:1995

Bydliště:Pchery

Letiště:Kladno, Slaný a okolí

Ukázat přátelům na Facebooku
Vložit model do oblíbených

Thomas Morse S-4 Scout

Parametry

Výrobce: Guillows
Jak postaveno: Ze stavebnice
Kategorie: Maketa
Materiál: Balza + potah
Rozpětí: 610 mm
Délka: 460 mm
Váha: 330 g
Plocha křídla: 13 dm2
Vrtule: 8x4 glow
Motor: RAY CD2826/09
Elektronika: RAY 18 + assan + hitec optic 6
Serva: 3x Hitec HS-55
Baterie: Ray LiPo 2S1P 1300 mAh

Hodnocení

9.75
z 10 | 8 hlasů – kdo hodnotil
Ohodnotit →
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
Hodnocení 1 - hrůza — 10 skvělá práce

Popis

Scoutíka jsem stavěl něco přes rok, ne že by bylo na něm rok práce, ale narodil se synek a utrhnout se k lepení bylo těžší :) Chtěl jsem zkusit létající maketu standardní konstrukce velikosti gumáčka. Model jsem stavěl v podstatě podle plánu a ze všechno co je ve stavebnici, akorát jsem rovnou počítal s ovládáním ploch. Hlavně jsem nevěděl kde bude mít prázdný drak těžiště, abych mohl rozmístit elektroniku tak aby vyšlo podle plánu. Jakmile byl drak slepený, bylo to celkem snadné dopočítat co kam umístit. Lipolka je hned za motorovou přepážkou, následuje régl a potom přijímač a serva, vše na stojáka, vše přístupné zespoda. Baterka se tam trochu nevešla, tak jsem trochu nafoukl spodek trupu oproti originálu. Vrtuli jsem dal ze spalováku, vypadá maketověji, tak malá se ve dřevu nevyrábí a na samovýrobu si netroufám. Motorek je typ CD, oběžka, což je vlastně elektrická verze hvězdicového co má předloha, tak jsem jej ani nekrytoval pod maketu motoru. Jednak by se nechladil a jednak bych k němu tak snadno nemohl.
Model je potažen papírem ze stavebnice, 3x lakovaný a potom stříknutý flying styro kit zelenou kamuflážní, padly na něj 2 malé spreje. Ovládání ploch je lanky (režná nit) vedených lanovody (vnější plastová trubička z bowdenu) napnutých opředenou gumovou nití. Páky ploch jsou z přebytečných pák serv. Napínací lana jsou z tenké gumové nitě, opředené. No co dodat, ve stavebnici bylo vše co tam podle kusovníku být mělo, laserové výpalky byly přesné a šly ven skoro sami, stačilo jen trochu dopilovat a umístit. Linky na plánku jsou snad 1mm tlusté, tak tu přesnost není třeba hrotit, podstatný je nezkroucený symetrický model. Mají tam akorát kix ve výpalku ostruhy, ta má léta napříč a je tak nepoužitelná, hned by praskla. Taky výlisek pilota není nic moc, hlavně nos má jak po direktu od Klička. Teď už jen čekám na vhodný den k záletu, chtěl bych zkusit start ze země a přistání tamtéž, z nějakého letiště kde mají pěkný asfalt nebo beton, nevíte o něčem tak do 100 km od Kladna? První let může být i poslední tak ať je to se vší parádou :) Vůbec nevím jak to bude rychlé a přistát visem do ruky bych nedal. Výkonu je na tam na rozdávání, ne proto abych dělal akro/3Dakro, ale protože mám rád když model letí maketově na čtvrt až půl plynu a ne že se zlehka drápe k oblakům při plném plynu. Letu zdar, dám pak vědět jak to dopadlo. Pokud by snad skončil v takovém stavu, že ani na statický lapač prachu by nešel opravit, tak mi aspoň zbudou zkušenosti ze stavby pro další obdobný model a vzpomínky na boj s vlastní trpělivostí, resp. nešikovností.

Komentáře

Je ho škoda, moc pěkná práce!
21.7.2014 21:20 Culda85
Tak jsem před pár týdny zkusil zálet, bohužel neúspěšně. Při startu ze země jsem utrhl ostruhu a pak model točil doleva (přbržďovalo kolečko). Po následném odhozu z ruky následoval pravý sudový výkrut a pád střemhlav ze 4m do obilí. Nárazem upadlo horní křídlo, ale model je jinak nepoškozený. Vzhledem k tomu, že konstrukce je takto chatrná, opravím jej přes zimu na statický model, případně zpět na gumáka. Kromě nedostatečné robustnosti mi přijde použitý motor slabý a nedostatečný při použité vrtuli a 2S LiPO..
Alba pro vaše modely
Navštivte také největší modelářské fórum RCMANIA.cz
© 2024 RCAlbum.cz - všechna práva vyhrazena
Jak přidat můj model | O serveru | Podmínky | Kontakt | Ikonka | Nápověda
Zpět na začátek