Seznam oblíbených modelů je prázdný – stiskněte pro přidání do oblíbených

Ročník:1982

Bydliště:Hradec Králové

Ukázat přátelům na Facebooku
Vložit model do oblíbených

Samokřídlo Sally elektro

Parametry

Výrobce: lasermodely.cz a já
Materiál: Balza + potah
Rozpětí: 1300 mm
Délka: 800 mm
Váha: 580 g
Plocha křídla: 28 dm2
Vrtule: 10x5 sklopná Aeronaut
Motor: Duasky 2834
Serva: Dymon d60
Baterie: 3s 1300mAh

Hodnocení

7.27
z 10 | 11 hlasů – kdo hodnotil
Ohodnotit →
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
Hodnocení 1 - hrůza — 10 skvělá práce

Popis

Tento model jsem si postavil už před delší dobou, ale než jsem byl spokojen trvalo to nějaký měsíc a tak až nyní, kdy jsem prověřil samokřídlo více než dvaceti spokojenými starty a přistáními uvádím ho sem. Letadlo je sestaveno z výřezů od lasermodely.cz. Křidlo má nábežnou hranu z uhlíkové kulatiny, která je velmi pevná a pružná což činí obtíže při stavbě a chce to trpelivost (kulatina se od žeber má tendenci odtrhávat…) nakonec jsem, ale vyhrál a v nejvíce prohnutých místech pojistil vlepením trojúhelníčků mezi žebra a kulatinu. Trup jsem nakonec udělal se silnější balzy tl. 3mm a prostornější, tak aby se vešla oběžka o průměru 28mm do trupu a baterie 3 článek 1300mAh je tam jen tak tak. Směrovka je také nově konstrukční a vyztužena uhlíkovými pásky. Celý model je potáhnut solarfilmem. Celkovou hmotnost modelu jsem oproti originálu dosti nezvládl a vyhoupl jsem se na dvojnásobek, ikdyž zase s mnohem výkonějším motorem a větší baterií.
Při stavbě je nutné šetřit s hmotnosti celé konstrukce za těžištěm dozadu, jinak bude potřeba velmi odvažovat a tím poroste celková hmotnost.
S hmotností okolo 400-500g je to jako házedlo nic moc a více házíte než létáte, proto nakonec u mě ta přestavba na elektrolet, ovšem jako elektrolet, jsem velmi spokojený. Kluz i přes hmotnost skoro 600g je stále dobrý, přeci jen plocha křídla je celkem slušná na rozpětí 1300mm. A ani větší vítr nečiní problémy.

Létam do 15minut spíše tak 12min a motorový let činí z této doby zhruba 1/3.

Komentáře

Rocky_MK:
upřímou soustrast není nutné dávat ;o). Hmotnost na dané rozpětí a plochu je v pohodě (na elektru), ale není v pohodě jen na samostané házedlo, kdy by jsi si moc na rovné louce nezalítal. Při posledních lítání jsem se více soustředil na dobu letu a musím říci, že rozhodující je doba chodu motoru prakticky na plný výkon, což je cca 5min. Zbytek je plachtění a poslední let trval něco přes dvacet minut, což samo o sobě hovoří jasně, že to s tou hmotností není nijak zlé a kluz je velice dobrý i tak. Nevadí mu trochu větrno. Co se týká tvých očekávání na půl hodinový let s popsaným letadlem pokud budeš muset mít stále motor v chodu tak s půl hodinou letu nepočítej, to jsi moc velký optimista myslím.
26.12.2013 11:19 Rocky_MK
Upřímnou soustrast s tou hmotností, já jsem na tom se svým posledním modelem podobně - ale ty jsi na tom pořád ještě líp s o 5dm^2 větší plochou a o 70g nižší hmotností. Docela mě ale zaráží ten letový čas. To opravdu na tu 1300mAh/3S nalétáš míň jak 15 minut? Já totiž mám ve svém Stylusovi-E 1500mAh/3S a 180W motor a počítám (nebo spíš doufám), že bez termiky bych mohl nalétat aspoň půl hodiny (zatím je jen po záletu a na další lítání je moc větrno).
Alba pro vaše modely
Navštivte také největší modelářské fórum RCMANIA.cz
© 2024 RCAlbum.cz - všechna práva vyhrazena
Jak přidat můj model | O serveru | Podmínky | Kontakt | Ikonka | Nápověda
Zpět na začátek