Album RC modelu
Seznam oblíbených modelů je prázdný – stiskněte pro přidání do oblíbených

Ročník:1974

Modelář od:1982

Bydliště:Praha

Web:www.rcsovy.cz

modelarim od malicka, nejdriv hazedla v modelarskem krouzku a papirove modely z ABC, do toho take kity a pak modely ze stavebnic Modela - gumaky, Co2 no a pak prechod na RC...

nejsem bohuzel moc sikovny na staveni, jsem rad ze na svych erach alespon zvladam udrzbu a opravy, ale moc rad litam, kdykoliv a kdekoliv to jde, at uz spalovaky, elektro nebo vetrone - obzvlast me bavi litani na svahu, jedine co mi nic nerika je akrobacie, jsem maketovy pomaloletec

az jednou bude moznost, chci poridit benzinaka vlecnou a jezdit vlekat na vetronarske akce...

Ukázat přátelům na Facebooku
Vložit model do oblíbených

Catalina PBY-5

Parametry

Výrobce: HVP Modell
Kategorie: Polomaketa
Materiál: Laminát + balza
Rozpětí: 1430 mm
Délka: 900 mm
Váha: 1300 g
Plocha křídla: 31 dm2
Vrtule: 6x4 Graupner
Motor: 2x ROTON 100
Elektronika: regl. 2xJETI 18A, příj. Orange FASST 7ch
Serva: 2xHS-81, 2xHS-55
Baterie: Nano-tech 3S 3300mAh

Hodnocení

8.18
z 10 | 22 hlasů – kdo hodnotil
Ohodnotit →
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
Hodnocení 1 - hrůza — 10 skvělá práce

Popis

Tento model už tu jednou je, jsem jeho štastným třetím majitelem. Model byl stavěný zkušeným modelářem na recenzi pro časopis Model-Hobby a je to znát. Sestavení je velice pěčlivé a všechny kryty jsou na šroubky, takže elektronika je bez problémů přístupná. Na bocích přídě jsou přidané vlnolamy zabraňující stříkání vody do vrtule.

Při záletu jsem nejdřív udělal kolečko kolem bójek, abych zjistil jak Catalina reaguje na kormidlo a plyn a jak zhruba táhnou motory. Při druhém kole už jsem udělal, pokus o rozjezd, s naplno přitaženou výškovkou jsem pomalu přidával plyn, následovala nepříjemná chvíle kdy voda začala stříkat do vrtulí, takže se kolem motorů objevil oblak páry a vypadalo to že jsou v posledním tažení - no a vzápětí se Catalina vyhoupla na vlnu a začala krásně klouzat po hladině, takže stačilo povolit výškovku, přidat plyn a byla ve vzduchu.

Létaní je příjemně maketové, Catalina je hodný autobus, jediné co me trochu překvapilo je mírná tendence klopit do strany, ale rychle jsem si na to zvykl. Motory mají dostatečnou rezervu výkonu a tak po odlepení od hladiny nehrozí přetažení. Samotný let je maximálně na půl plynu - snažím se létat realisticky a rychlé průlety mi vůbec nic neříkají :o) Trimovaní nebylo kromě pár ťuknutí do výškovky potřeba a jediné co jsem po přistaní upravoval byla diferenciace, kterou jsem baj voko nastavil na 40%, což bylo moc, takže jsem pak ubral pak na 30% a možná bude chtít ještě trochu.

Samotné přistání proběhlo lépe než jsem čekal, hodně mi pomohl článek o létaní s hydroplány co mi naskenoval kamarád Martin Ambrož a také zkušenost s létaním v měkkém sněhu, kdy je lépe sedat pod plynem a na trochu větší rychlosti, plováky se pak hezky zaříznou do snehu a éro nemá tendenci odskakovat nebo ustřelit do strany.Očekával jsem, že na vodě to bude to samé krát dva a je to spíš krát tři :o) Samozřejmě žádná velká paráda to napoprve nebyla a dvě tři žabky jsem udělal, druhé přistání pak už bylo lepší. Na Košíku, kde jsem létal je problém že ve vodě jsou kůly, které vytvářejí jakési tři vodní ranveje a člověk se musí trefit na některou z nich (zvolil jsem tu hned u břehu abych v případě zápichu byl u éra co nejdřív) a navíc po přeletu hráze je potřeba rychle vytratit výška a tak se bez klapek špatně vytrácí rychlost. Ale zálet proběhl úspěšně a teď už to snad bude jen lepší.

Z modelu mám obrovskou radost a doufám, že ho tu zahlédne i předchozí majitel, aby viděl, že Catalina dál létá a přináší radost.

Komentáře

Ještě otázka, to kormidlo je fakt nutné pro manévrování bo by to trochu točilo i bez něj jen směrovkou?
1.8.2013 17:50 were
Jéé, ahoj Geo! Já na Tebe zrovna minulý týden myslel, že už jsem Tě dlouho neviděl a že Ti alespoň zavolám. Jj, assistentka je moje manželka, to jsi dobrý, že jí poznáš - jak má každou chvíli jinou barvu vlasů tak i já sám občas koukám, kdo mě to vítá doma :o)
Catalina byla i moje dlouholetá touha a pořád jsem na ní někde narážel, tak už jsem prostě musel a je to paráda, už se teším až vyměním vrtule za trojlisty.
29.7.2013 19:36 geo
Ahoj Františku, tak sis pořídil moji dávnou touhu - hurá, aľ lítá k plné spokojenosti. Jo odpovím za Tebe -miloshovi - ta krásná asistenka je wereho manželka. Tedy pokud mne paměť neklame. Měj se
29.7.2013 19:34 Juris
Díky za odpověď,ať se daří.
28.7.2013 16:52 were
Juris > Já mám připravené trojlisté protiběžné vrtule, ale zatím jsem nesehnal unašeč potřebného průměru, takže prozatím jsou tam tyhle dvoulisty. Toho, že oba motory točí na jednu stranu jsem se trochu bál, ale nepozoroval jsem problémy v žádné fázi letu. Při startu jede krásně rovně a nikam neuhýbá a směrovku i kormidlo mám v nule. Každopádně kvůli vzhledu tam půjdou co nejdřív ty protiběžné trojlisty, tak jsem tyhle vrtule ani nebarvil. Po té čínské Catalině jsem taky koukal, tak ať ti lítá!
26.7.2013 20:45 Juris
Máš to pěkný.Jak se chová při startu,když se oba motory točí na jednu stranu?Já mám tu modro-žlutou čínnskou,dávají k tomu levý a pravý vrtule,tak jsem zapojil motory proti sobě a je to v poho.Na ní voda nikam nestříká,nemá tak tupej předek.Tak ať to plave a lítá.5
26.7.2013 12:12 Jan_Blecha
Zahlédl jsem :) a mám z toho obrovskou radost !!! :) :) :)
26.7.2013 11:07 Yeah
Moc hezký stroj, gratuluji k úspěšnému záletu a přeju hodně úspěšných přistání :-)
26.7.2013 09:12 milosh
...krasny model, a tu asistentku si tiez dostal k tomu lietadlu v cene, alebo to bol iny kauf ? :-D :-D
Five stars !!!
26.7.2013 07:26 Milan_Nes
Ahoj, velká gratulace k úspěšnému záletu - parádní letadlo, fotky, místo :), těším se až jí brzo uvidím naživo. Jak jinak než za 5 :)
Alba pro vaše modely
Navštivte také největší modelářské fórum RCMANIA.cz
© 2024 RCAlbum.cz - všechna práva vyhrazena
Jak přidat můj model | O serveru | Podmínky | Kontakt | Ikonka | Nápověda
Zpět na začátek