Album RC modelu
Seznam oblíbených modelů je prázdný – stiskněte pro přidání do oblíbených

Ročník:1985

Modelář od:1995

Bydliště:Pchery

Letiště:Kladno, Slaný a okolí

Ukázat přátelům na Facebooku
Vložit model do oblíbených

Flamingo

Parametry

Výrobce: IGRA
Jak postaveno: Ze stavebnice
Kategorie: Větroň
Materiál: Balza + potah
Pohon: Bez pohonu
Rozpětí: 865 mm
Délka: 620 mm
Váha: 230 g
Plocha křídla: 9 dm2
Vrtule: umí to do ní padnout
Motor: ruka / vítr
Elektronika: Optic 6 - Assan
Serva: 2x HS-55
Baterie: LiPo 2S1P 480mAh

Hodnocení

8.56
z 10 | 25 hlasů – kdo hodnotil
Ohodnotit →
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
Hodnocení 1 - hrůza — 10 skvělá práce

Popis

Flamingo je model, který průběžně stavím už dlouho. Jedná se původně o volný model kategorie A3 od výrobce IGRA. Je to už přes patnáct let co jsem ji získal od souseda, tenkrát jsem ho ukecal, že jej postavíme společně, ale hned v počátku o to ztratil zájem a tak to zbylo jen na mě. Ze začátku jsem si předřezal vykreslené díly, ale než jsem začal stavět napadlo mi předělat to na RC házedlo. Tenkrát ale takové vybavení bylo nad moje možnosti a tak jsem to nechal uležet. No před rokem už byla konečně vhodná doba, tak jsem si mírně upravil plán a dal se do stavby. Oproti originálu jsem uzpůsobil ocasní plochy ovládání, odlehčil některé přepážky v trupu pro zástavbu serv, baterky a přijímače. Dále jsem mírně upravil design čumáku a kabiny, vyřezal hlavu pilota, snížil vzepětí uší na polovinu a přední část trupu jsem udělal pro větší odolnost v balsovém potahu. Model jsem plánoval jako svahový do mírného větru tak tam zatím nemám háček a na potah jsem zvolil nažehlovací fólii. Byla to pro mě s fólií premiéra, navíc jsem měl jen klasickou žehličku na prádlo, ale výsledek není tak hrozný. Alespoň mám další zkušenosti. 14. května na mírném svahu se vzrostlou travou a obilím proběhl v bezvětří první zálet.
Stačilo mírně dotrimovat (potlačit) a také jsem musel omezit výchylky (prudké korekce směru brzdily kluz a éro padalo do vývrtky velmi ochotně, což jsem při použití fólie na malém modelu čekal). Model je na kluzák poměrně těžký (25,5g/dm2), ale klesá celkem uspokojivě. Párkrát se mi povedlo po odhodu tak do cca 6 m výšky se vrátit mírnou zatáčkou zpátky do ruky. Let je celkem svižný, model je bytelný a zálet (cca 30 odhozů) přežil bez jediného šrámu a to i po kotrmelci, přistání na břicho ve vyšší rychlosti a vývrtce do obilí z 5ti metrů. Už se těším na ten správný vítr a hurá na svážek.

Komentáře

Ondro jsem v podobné situaci jen že já mám plánek i rozestavěný model, ale chybí mě
žebra na na hlavní křídlo i nějaké balsové potisky. plán mohu otisknout a poslat 1:1 emailem pokud mě pošleš 1:1 ofocené potisky na balze s označením síly balsy nebo se můžem domluvit email: mskrejsovi@seznam.cz
15.6.2014 17:10 Ondřej Bašanda
Ahoj, našel jsem asi dvacet let starou stavebnici Flaminga, ale bez stavebního plánu. jinak se zdá, že je kompletní. Nemá někdo zbytečný stavební plán, nebo neposkytl by někdo kopii 1:1? Nebo alespoň pdf soubor. Náklady na kopírování a poštovné samozřejmě uhradím. Předem dík. S pozdravem Ondra.
23.1.2013 17:08 wiori
Pěkné éro. Nemáš náhodou schovanou krabici a obtisky? Sehnal jsem si Flamingo do sbírky, ale bez obtisků a s ošklivou krabicí.
8.7.2012 12:43 -------------
Hi,
im from Belgium, i found the flamingo plane in my grandfathers garage,
and i have the instructions, but it is missing the plans, the drawings.
any chance u still have them? ure the only one i found who has the plans...
please contact me @ vandenbossche.yvan@hotmail.com
thank you
16.5.2012 20:08 Culda85
Díky za komentáře a připomínky. Zkusím to dovážit víc na špici už kvůli letu za větru, ale nechtěl jsem tam sypat moc olova, už tak je dost těžký. Při záletu stačilo potlačit. Negativy tam nemám, pokud by těžiště nepomohlo, přilepím na náběžku uší proužky balzy pro zvíření toku, to také stabilizuje jako negativ.
O vliesu na potah vím kromě tapet na zdi teprve pár dní, má s tím někdo zkušenosti? Jak se to napíná a co oblé tvary? Mám rozdělaný gumáček od Guillows a nechci furt látat díry z trávy a na fólii si netroufnu. Děkuji
16.5.2012 19:07 herrenn
Davam plnej pocet za 5.Krasny model.Take jsem ho mel asi pred 25lety.Clovek hned ma lepsi naladu kdyz ho vidi i dnes a jeste na rc.Jsi borec.
15.5.2012 23:09 newor
Na Flamingo mám také zmiešané spomienky, keď som ho v 1985 staval, tešil som sa, ako krásne vyzerá a ako bude určite dobre lietať. Samozrejme, ako voľný model vybavený len časovačom Prim. Na zálet som si povedal, že ho ešte nebudem dávať, veď čo, model kĺznem dva-tri krát z ruky a bude...Lenže model kĺzal super, tak keď už bolo na lúke aj lanko, hurá vytiahnuť ho. Podarilo sa! Model po odpútaní sa z 50m hneď vletel do termiky a krásne vykružoval. Chvíľu som nadšene pozeral, až kým mi nedošlo, že časovač je doma...No, model uletel. Na prvom lete. Plánik mám, možno ho postavím, ale už tiež riadený. Takže želám veľa zábavy a koľko štartov, toľko aj úspešných pristátí :-)
15.5.2012 17:44 bermas
Je to roztomilý. Tu stavbu na etapy taky znám. Ta folie tomu asi na letových vlastnostech moc nepřidala. Asi by bylo zajímavé srovnání s potahem Vliesem. Podle mě by asi mělo být proti plánu vepředějš těžiště, když je to řízený. Možná by pomohly i negativy na uších.
Alba pro vaše modely
Navštivte také největší modelářské fórum RCMANIA.cz
© 2024 RCAlbum.cz - všechna práva vyhrazena
Jak přidat můj model | O serveru | Podmínky | Kontakt | Ikonka | Nápověda
Zpět na začátek