Album RC modelu
Seznam oblíbených modelů je prázdný – stiskněte pro přidání do oblíbených

Bydliště:a

Ukázat přátelům na Facebooku

Stinger

Parametry

Výrobce: LS model
Kategorie: Hotliner
Rozpětí: 1000 mm
Délka: 720 mm
Váha: 770 g
Plocha křídla: 11.2 dm2
Vrtule: Graupner CAM SPEED PROP. 4,7-4,7"
Motor: Turnigy HXT 2835 ( 3900 ot/Volt )
Elektronika: Turnigy Plush 80A, JETI model DUPLEX R6 2,4GHz
Serva: 1xHextronik D-MG 16 (výškovka) 2xHextronik HXT900MG ( křidélka )
Baterie: Turnigy 3S 2200mAh 25-35C

Hodnocení

8.2
z 10 | 10 hlasů – kdo hodnotil
Ohodnotit →
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
Hodnocení 1 - hrůza — 10 skvělá práce

Popis

Chtěl jsem vyzkoušet rychlé létání a tak jsem si zakoupil i díky dobrým ohlasům zde na stránkách tento model. Model jsem si už dříve kupoval přes inzerát osazený ale naneštěstí přišel od české pošty celý rozlámaný a tak jsem si nechal udělat nový od LS model sice jsem musel nějakou dobu čekat na zhotovení modelu a vlastně jsem i rád jelikož bych musel měnit celý vnitřek kvůli slabému motoru který byl pro rekreační létání a s tím byla spojená výměna regulátoru, baterek, serv .. . Po druhé přišel model přímo od LS model tedy perfektně zabalený tak že ho česká pošta neměla šanci zničit. Povrchová úpravu jsem nechtěl žádnou tedy verze ARC ta byla následně udělána folií oracover. Křídla jsou kvůli větší pevnosti dodatečně vyztužena uhlíkem.

Díky jeho malým rozměrům byl problém veškeré vybavení dostat dovnitř.
V křídlech se museli vyfrézovat větší otvory pro serva ty která jsou použita jsou velikostně stejné jako HS-81 serva celkem dost přečuhovala ale přibalený kryt je naštěstí zakryl.
Regulátor takto silný jsem musel použít jelikož bylo veškeré vybavení posíláno z Ameriky a v dobu objednávky nebyl slabší na skladě. Regulátor nad baterky se naštěstí jen tak tak vejde.
S motorem nebyl problém objednal se největší co se vešel.
Baterie se taktéž vejdou jen tak tak zvláště pak na šířku.

Model je téměř hotov už ho stačí jen dovyvážit, naprogramovat a vyčkat pěkného počasí

Nejvíce se obávám z počátečního startu modelu kvůli jeho malému rozpětí a vysoké hmotnosti bojím se hlavně pádu po křídle a také nezvládnutí jeho rychlosti.
Ale snad všechno dobře dopadne a model hned při prvním záletu nerozmlátím o zem.

Jen jednu věc co nevím a to o kolik mm při zapnutí brzd vysunout nahoru křidélka a výškovku.





Po příchodu příznivého počasí bylo uskutečnněno prvních pár záletů. Model byl vyvážen a baterie potřebovala spíš více dozadu, dost dozadu.
K profrézovaným sacím otvorům na bocích byly dodatečně přilepeny kousky malých trubiček pro lepší sání vzduchu.

Odhoz modelu nebyl problém vzhledem k tomu že při záletu foukal dosti silný vítr a nebyl to problém ani dnes když zas až tak nefoukalo díky výkonu motoru se model nepropadne snad ani při bezvětří takže odhoz není problém.

Při prvním letu model letěl naprosto rovně a tak nebylo potřeba ani trimovat jen se po přistání zvýšili exponeciály na výškovce a naprogramovala se brzda motoru která ho po vypnutí stejně neubrzdí.

Model létá dosti rychle až se z toho strachem celý třesu :-). Létá naprosto perfetně a pádovou rychlost nemá zas až tak velkou jak jsem očekával ale i tak je přistání problém zvláště pak dnes při slabším větru kdy model při větší přistávácí rychlosti škrtl o jakýsi krtinec a trochu se zbortil konec křídla ale nic hrozného. Díky svým malým rozměrům je těžké ho stále sledovat stačí 3 sekundy motoru naplno přitáhnout a model je z dohledu téměř fuč.
Počítám s tím že jednou se stejně rozbije tak že nebudu vědět jak jsem nebo na vteřinu kouknu jinam a model se rozfláká o zem....
a s tím motorem není naprosto žádný problém po letu horký není...

Komentáře

tak model na konci léta bohužel spadl. Při mírném vybírání lopingu se utrhl lepený spoj mezi táhlem a výškovkou. Při stavbě byl v balení držák s moc velkými "caflíky" které byly následně o kousek zkráceny aby neprošly celou výškovkou a nehyzdily model. To byla ovšem chyba měl výškovkou projít a na druhém konci se měli zalepit. Naštěstí model neletěl moc rychle ale je zborcený čumák a konce křídel a také oprava regulátoru byla nutná jinak je vše ok. Oprava bude prováděna teď přes zimu
10.3.2011 12:03 miglosch
Já dlouho pozornost taky neudržím, na to nemám. Vždy pouze tak 5 vteřin od startu a pak už ho jen dalších 5 minut hledám na obloze. :-)
10.3.2011 09:50 Abu
Tak jsem to s tou cenou motoru zvoral, spletl jsem se, 100$ me stal velkej Hyperion do akrobata co jsem kupoval nedavno, ten Het stal fakt neco pres 65$ i s postou.
Uz se taky tesim az zase po zime provetram pylonaka. Ja zatim zlomil vrtuli jen jednou, ale je pravda ze se to stane ani nevis jak. Chce to mit zapnutou brzdu a pred dosednutim si zkontrolovat v jake poloze se vrtule zastavila. Pokud smeruje list kolmo dolu, tak lehce stouchnout do plynu aby se nejak pootocila. A pak kdyz jse vodorovne tak uz jen doklouzat k noze (+ - 50m ;-))
Baterka 2200 mi uplne staci, je to asi na 5 minut ve vzduchu (samozrejmem ne furt na plnej, motoruju tak 3 minutyy, zbytek je klouzavy let "na uklidneni nervu"). Delsi dobu stejne nejsem schopen udrzet pozornost.
9.3.2011 21:43 miglosch
Ahoj, Vítám dalšího v klubu :-) také mám Stingera (toho žlutého tady na RCalbu) a jsem naprosto spokojen. Model má přez zimu cca 15 startů, ale ještě není pořádně seřízen a zalétán, takže moc zkušeností s ním ještě nemám. Motor mám HET 2W-20 koupen přímo u výrobce http://www.highendrc.com/index_eproduct_view.php?products_id=35 za přesně 66,80 USD včetně poštovného a do tejdne byl doma. To znamená cca 1200Kč takže polovina ceny Megy... V každém případně buď na ten tvůj motor opatrnej. Kámoš ho měl ve Stingerovi a odešel mu po pár startech s vrtulí 4,7x4,7 takže příkon 500watů možná máš, ale otázka je na jak dlouho. Jinak na ty křidýlka jako brzdy fakt bacha, model má tendence se při vysunutí zapíchnout do země, takže odlaďovat doporučuju v dostatečné výšce a hlavně to zkoušet pomalu... ale v každém případě se bez problémů přistává i bez brzd. Sám čekám, až bude tepleji a budu mít čas na ladění a né dát jen rychlej let a honem do tepla. Jo a pozor na těžiště, na zálet ho doporučuju posunout o něco dopředu oproti návodu. Můj první let byl o přežití jak dostat skoro neovladatelný a padající model do vejvrtky bezpečně na zem a stálo mě to hodně pokusů na přistání, než se mi povedlo ho dostat na zem a ladné přistání to nebylo... :-) mám 9g servo v ocasu a baterku nalepenou na motoru a už je to OK. Menší baterka než 2200mAh pokud chceš lítat na plnej kotel nemá cenu a i to je málo :-) Dneska jsem ho zase protáhl a je to pohodovej adroš :-) A taky si připrav zásobu vrtulí, už se mi povedlo zlomit i 3 vrtule na 3 starty... no 5 jich už padlo určitě, ale třeba je to taky zimou, kdy jsou přeci jenom ty vrtule zkřehlé...
9.3.2011 09:35 Abu
Uvidis sam jak to s tim motorem poleti a jestli se z nej zakouri nebo ne.
Mega za 2000,- bude bohuzel jen velikost 16/15, ten HET odpovida motoru Mega 16/20 a ta uz stoji pres 2500,-
8.3.2011 22:12 DavidS
motor který je zde má naměřený výkon cca 500 wattů takze s výkonem nebude nejspíš problém . myslím ze za cenu 100 dolarů je to dost jelikož za cca 2000 se muze koupit mega
8.3.2011 10:54 Abu
Mam Escape od Bacinskeho, coz je tvarove temer to same co Stinger (trup je uplne stejny, kridla jsou laminovana do formy).
K tomu motoru uz ti psal Nak, nebude to zadna slava. Mam tam Het 2W-20, za 60$ i s postou a beha skvele, pres 600W.
Ohledne hazeni - chtelo by to aspon na prvni start nejakeho zkuseneho vrhace. Musi se to mrsknout opravdu vsi silou, v mirnem naklonu doprava a ne moc nahoru, hlavne fakt poradne hodit a na plnej plyn. Me to nejdriv hazel Vigo, pak jsem se to naucil sam, zezacatku byly 2-3 krizovky, ale ted uz to umim. Doporucuju se pred hodem rozcvicit, at si neutrhnes sval ;-)
Ohledne brzdeni kridylky nahoru - zkousel jsem to, mam to na prepinaci, ale v praxi to nepouzivam. Model jde v tomhel rezimu jako kamen k zemi a je velmi tezke kontrolovat uhel sestupu. Lepe se mi pristava dlouhym naletem pri zemi a postupnym pritahovani (bez brzd). Takhle se da v rovnem letu nad zemi rozumne vydojit.
A taky si nastav male vychylky na vyskovce, uplne staci nejake +-3mm, mozna i min. A hlavne nikde zadne vule !!!!

Pro ispiraci odkaz na sesterske letadlo meho stroje - http://www.rcalbum.com/index.php?action=dtl&amode=&id=3787
(muj ma jen trochu jina serva, prijimac a baterku a je o 20g tezsi)
8.3.2011 08:18 Nakadah
Pujde to hodit v pohode, ale ty brzdy nejvic tak 30-40° nahoru. Spis maximalne 30°. Mam podobny model s profilem MH32 a fakt je to ziletka. Svoboduv Stinger ma MH43. Proste na prvni litani si najdi velkou rovnou plochu idealne bez prekazek. Nesnaz se to na poprve posadit k noze a pokud uz jsi na finalu s brzdama tak se to uz snaz posadit a nesnaz se na male rychlosti tocit zpetnou zatacku kdyz budes dlouhy. To radeji znova pridej plyn a opakuj. Jo a ty brzdy si prvne vyzkousej ve vetsi vysce co to udela! Vzduchoplavec to zkousel nizko na zemi a taky do ni Stingera zapichnul.

PS. jeste pouvazuj o vymene baterky za Rhino 3S 40C 1850mAh. Je lehci nez ta 2200mAh co si tam narval (zbytecne tezka cihla). Stejne toho budes mit za 5-6 minut plny brejle :D Tahle Rhino ma nova vnitrni odpor clanku 5mOhm a muzes nabijet 5C.
7.3.2011 23:34 petertn
Pri najhorsom ho strel z gumy ...
7.3.2011 23:08 DavidS
vaha modelu na plochu vyšla opravdu dost velká dost se bojím toho startu jelikož když si ho potěžkám tak nemám šanci ho dostatečně hodit dokud vrtule nezabere ale brzdy budou nejspíš nutné alespoň trochu
7.3.2011 22:58 petertn
Pozor na dvihani krideliek a vyskovky. ten ziletkovy profil pretiahnes ani nevies ako. plus vaha modelu na plochu. proste musis pristavat na rychhlosti do dobreho terenu.
7.3.2011 22:35 DavidS
ano výměna motoru bude nejspíš nutná motor běží naplno cca 20 sekund a už je cítit a šíleně pálí počítám že za letu se bude chladit přes vyfrézované otvory na bokách a dodatečně provrtaných dírách v kuželu ale tohle nemá šanci uchladit i když motor většinu času nepoběží naplno a letový čas nebude taky moc dlouhý vzhledem k tomu kolik si motor bere ale stejně. uvidíme při prvním záletu ...
7.3.2011 21:51 Nakadah
Pekny stinger, jenom mam vyhradu k motoru - jestli je to tento http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=4200 tak ho se zvolenou vrtuli a baterkou upeces pri prvnim letu. Tyhle male turnigy dvoupoly nestoji za nic. Mel jsi investovat do HETu, coz jsou kopie motoru MEGA za 1/2 - 1/3 cenu. Nak
Alba pro vaše modely
Navštivte také největší modelářské fórum RCMANIA.cz
© 2024 RCAlbum.cz - všechna práva vyhrazena
Jak přidat můj model | O serveru | Podmínky | Kontakt | Ikonka | Nápověda
Zpět na začátek