Album RC modelu
Seznam oblíbených modelů je prázdný – stiskněte pro přidání do oblíbených

Modelář od:2007

Bydliště:Šternberk

Letiště:nemám

Beginner - teď již trochu pokročilejší ...... skládám ARF, létám a pak teprve modelařím ... :-))
EDIT 2013 ..... no asi jsem začal taky trochu modelařit ..... :-))) a pak létat ....

Ukázat přátelům na Facebooku
Vložit model do oblíbených

ASW 15

Parametry

Výrobce: Robbe
Kategorie: Větroň
Materiál: EPP, EPS, Depron
Rozpětí: 2050 mm
Délka: 1020 mm
Váha: 787 g
Plocha křídla: 32 dm2
Vrtule: Vrtule set ASW 15 - 9x5 "
Motor: ROXXY střídavý motor Outrunner 2827/2
Elektronika: Regulátor ROXXY BLControl 818; přijímač Hitec
Serva: Serva 2x - 4,3 g a 2x - 8 g
Baterie: Lipo 3s1p - 1100mAh (6C)

Hodnocení

8.14
z 10 | 14 hlasů – kdo hodnotil
Ohodnotit →
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
Hodnocení 1 - hrůza — 10 skvělá práce

Popis

Zdravím ...

V týdnu koupen, sestavem, nalepen "design", vyvážen, nastaven vysílač a jen se čekalo na počasíčko ...... a dnes k tomu došlo ... první let .....
Model je komplet hotov z prodejny - osazen, jen je třeba sešoubovat výškovku a směrovku - po informaích na netu, že se výškovka "ráda vytáčí" při přistání (jsou zde jen dva "zámky" na nasunutí a přitaženo jedním šroubem) jsem ji přilepil oboustranno páskou :-). Nejvíce času zabralo nalepování nálepek, aby vše bylo v rovině ..... no zkrátka dokonalost :-) :-)
Jinak je určen na baterie 2s, dal jsem 3s a na ocas jsem dovažoval 20g. Jinak váha je letová i s AKU.
Sice dnes foukalo na zálet (kdy vlasně nefouká - jen když jsme v rachotě :-) ), ale i tak drží ve vzduhu jak přibit .... křidélka jsem naprogramoval i jako klapky a s nimi proti větru stojí na místě ....
Bude to super větroň v létě do termiky ..... to bude hodinový letík do "křesílka" ...... na pohodku ....

K.K.

Komentáře

Jen pro doplnění ... nastavil jsem mix výškovky v závislosti na motoru. Začal jsem na 25% (jsem myslel od oka na stole, že to bude ono) a skončil jsem na 7% na louce .... tak pro ostatní pro prvotní nastavení .... tak nějak plus mínus ....
2.11.2010 01:29 poulicekf
Co vy dva debatníci tady..:):). Já ti dám zdatného duba:):). Ale podle listí to myslím byl dub. No byl to strom co má žaludy. Mám v tom čurbes. Ale vše zlé je k něčemu dobré. Nový čumák s jiným sklonem a třeba budu moct zrušit mix plyn+výškovka na Opticu 6...:):). Taky jsem to vyřešil jedním z těch volných mixů. Chce si to jen pohrát s procenty na výškovce,aby to zase nešlo moc dolů. Ale to si pohraješ sám. Co jsem tak četl,tak tohle má i ARCUS taky od Robbe. A to je model za podstatně jinou cenu. Asi to mají jako poznávací znak. Kdo nebourá nelétá a kdo nebourá létá pod své možnosti...:):) Díky za pochvalu fotek.
1.11.2010 21:10 K_K
Díky za pochvalu fotek, ale to nemí moje zásluha, ale kolegy fotografa-pilota-statného duba :-) ... viz. výše uvedený .... :-)
1.11.2010 20:55 b3hcz
jj, mas recht ;) Nechci si Alphu 1500 kupovat, jen jsem o ni kdysi premyslel, ale kdyz jsem videl tu plosne zatizeni tak me to docela zaskocilo. Vypada opravdu pekne a to je zrejme polovina uspechu pro to aby s dokazala prodavat. Jinak jsem do navodu nakonec nahledl, nedalo me to, a nasel jsem ze ma 2 nastavitelne mixy, takze to urcite nejak pujde. No uz se tesim az bude kliden pocasi a ja vytahnu ASW 15 pekne prolitnout. Mimochodem, mas moc hezke fotky ;)
1.11.2010 20:41 K_K
:-) .... dvakrát měř a jednou řeš .. :-) Michale ... nebo skončíš jak klega ve statném dubu ... :-) Termika nijak zvášť nebyla. bo kolega tam s větroněm moc nesečkal ... spíše bych to přisuzoval klapkám a lehkému podzimnímu větříku ... Optika 6 nemam, ale přečti si návod, tam to buď bude nebo to nebude :-) ... když už nevím kudy, tak si ho tedy taky přečtu .. :-)
Jinak o Alpha 150 nepřemýšlej .... známej chtěl začít (doporučil jsem mu to - pro naučení), tak jsem se na to díval, vypadá to pěkně, betelně, citlivé na křidélka, skoro nutný mot. let, ale jinak těžké - pro naučení dobrý, to určitě, ale jestli už lítáš a máš ASW 15 tak je to 3 kroky zpět ...... každopádně Alphu nijak nekritizuji (jen porovnávám s tím co máš) ....
31.10.2010 14:14 b3hcz
No bez debat musim, uznat ze toto letadlo leta opravdu krasne. Zamky jsou jiz opravene a tak ted cekam na klidnejsi pocasi ;) Dnes to u nas opravdu nejde, fouka strasne moc. No jinak se vratim k te me havarii, doma jsem zjistil, ze jsem mel prehozene kanaly pro kridelka, proste jsem zapojil na 1. kanal leve krislo a na 5. kanal prave, no a ja to mel vytrimovane praveze naopak. Tak jsem si poznacil konektory a ted uz to snad neprehodim. Mimochodem, jak jsi dokazal ty 30 minutove lety? ;) Termika? Nebo stacil jen ten mirny vitr? Premyslel jsem a bavil jsem se s jednim modelarem od nas a ten mi taky rekl o mixu motor + vyskovka, ale netusim zda to moje Tx umi, mam Hitec Optic 6. Vim, ze ma diferenci kridelek a mix kridelka + smerovka. V kazdem pripade to budu muset jeste jednou radeji zaletnout nez se vydam nahoru ;)
30.10.2010 22:06 K_K
V pátek jsem ho vyvenčil a úplná lahoda ... křesílko, vysílač na kolenách, těžká pohodka, půlhodinové lety .... s klapkami se tam držel v bez motorovém letu více jak 15 minut - lehce pofukovalo .... no zkrátka idilka (a pak, že v říjnu nejde "zavětronit" .. :-) ) K tomu vytrimování ... vše jsem nastavil do "nuly" a ve vzduchu jsem to vytrimoval jen na 1 až 3 ťuky do trimů ... no skoro nic (chce to trimovan v bezvětří). Těžiště mám dle návodu, tj. při plném obsazení s AKU - podepřeno na uhlíkové výztuze v křídle. Je to kluzák, takže ho vyvážit a vytrimovat do bezmotorovém letu. Při plném plynu se vzpíná i mě, tak je nutno ho trošku potlačit při motor. letu (už jsem si ale zvyk), nebo hodit mix na motor + výškovku. Výchylky mám na 100% na vysílači a na táhlech na cca 90% - všechny kormidla i na křidélka (i když tu se mi zdá, že jsou přetížená 4g serva v křidélkách - budu řešit odřezání křidélek a vlepení pantů). Účinnost kormidel je násobena jejich ofukem, to jest - jestli jen tak plachtí, tak jejich účinnost není taková, jak při motorovém letu nebo pokud mu dám rychlost, ale i tak je v celku obratný na dvoumetrového větroně (musíš brát v potaz, že to není akrobat :-)) Jsem s ním schopen udělat otočku na cca 7metrech. Každopádně zapojuji všechny řídící členy včetně motoru - jen ručně. Zatím žádné diference na křidélkách ani mixi nemám, ale hodím si ten již zmiňovaný mix. motor a výškovka. Křidélek se bát nemusíš, pomůžou ti do zatáčky (pozor křidélkami dáváš náklon a pak knipl vrať do "0", pokud ho budeš držet, tak ho poženeš to výkrutu - jak říkáš staví se na křídlo) samo ještě výškovka a směrovka, no a pak ho zase křidélkami srovnáš - kontra ...... je to o trošce zvyku ... "a pak jen už ty pozitiva" - vyzkoušet ve vetší výšce a uvidíš ... Zkontroluj si táhla v kterých otvorech je máš - jestli na max. a taky výchylky na vysílači (ale to asi máš). Jinak nevím, mi se nezdá, že by nereagoval. Jsem s ním opravdu spokojen (kolega může potvrdit). K tomu dnešku ... u nás taky fučelo, kolega hodil jako první větroně, ten se mu otočil o 180° a přímo do lesa a velkého dubu, který byl 10 metrů za námi .... no chvíli lamentoval a nadával na větr, tím mě vyplašil natolik, že jsem poletoval "jen" se zoomem a do ASW jsem tedy nešel .... večer mi volal, že si nepřehodil modely na vysílači .... :-) :-) Každopádně ve větru bych dal plný plyn (a ne 50%) - ať je lépe říditelný (ofuk od vrtule) a vzlet přesně proti větru, ať není snaha ho hnát bokem a bojovat s bočním větrem ... letadlo má výkon na to, aby ho motor utáhlo i proti větru (já mám tedy 3S AKU) a až nabere výšku, tak se s ním srovnat nahoře, kde je místa dost ....
P.S. ty dva zámky .. to je lehce opravitelné .. tomu se říká "deformační zona" :-) ... lepší jak křídlo na 3 a více dílů ... :-)
No shrnuto a podtrženo .... žádné speciality jsem s ním nedělal a jsem fakt hodně spokojen ..... pak dej vědět .....
29.10.2010 23:27 b3hcz
Tak jsem ho byl vcera na vecer poprve zaletnout. Musi se uznal leta opravdu honosne ;) Vcera jsem s nim vletnul na poprve a to jsem teprve pred 2 mesici zacal letat s RC-ckama. Jedine v cem mam porad problem, tak je dotrimrovani. Samozrejme jsem jej pred prvnim ostrym startem parkrat hodil jen tak abych vedel zda leti na cumak ci na ocas. Ale problem je treba v tom, kdyz dam motor na max. otacky, tak to ma tendenci strasne moc strme stoupat a pak se zastavi poklesne a tak dale, po vypnuti motoru pak klouze docela v pohode. Ale preci jen mam pocit ze je to na smerovku strasne line, vyskovka je v pohode, ale smerovka, nevim zda se mi ze zareaguje az kdyz prechazim do krajnich poloh. Ony ty reakce jsou mozna v poradku, ja jen ze jsem zvykly z meho prvniho "poletucha" - FIK 60, ktery mam motorizovany, ze reaguje opravdu citlive. U nej jsem musel dokonce stahnout vychylky serv na 50%. Mozne reseni je mozna v pouzivani kridelek, ale s temi nemam zkusenost a navic z nich mam strach pac mi to letadlo stavi skoro na kridlo. Pouzival jsi nejake mixy kridelka + smerovka? Popripade diference kridelek? Mam Optica 6 od Hitecu.
Dnes jsem byl opet na letisti, ale nebylo zrovna bezvetri, foukalo docela razantne. Uz od zacatku jsem si rikal: "nedelej to nemas ho poradne omakany a nevis co muzes od nej cekat", ale i tak jsem jej pako pustil do vzduchu. Dal jsem plyn na 50 % s a hodil proti vetru, vzneslo se krasne a dustojne bojoval proti vetru, ale ale pak asi fouklo nejak z boku a letadlo se otocilo po vetru a uhanelo pryc. Ledalo bylo asi 4 metry nad zemi, tak jsem si rekl, nic kaslu na to a vypnul jsem motor s tim ze pristanu, ale bylo to uplne neovladatelne, na smerovku skoro nereagoval, tak jsem to zapichnul asi z 2 metru do zeme. No a odneslo to kridlo, kde se mi vylomily zadni vycnelky kridla, ktere se zasouvaji do trupu, aby kridlo drzelo. No jeste, ze to bylo jen toto, uz to mam opravene a pro jistotu zpevnene skelnou paskou. Ale potrebuji poradit, co delam spatne, at uz v motorovem letu, kdy to mam tendenci strme stoupat popripade jak je to s tim mixem a smerovkou?
28.10.2010 23:00 poulicekf
No teda? Ty jsi mě tam napsal?
28.10.2010 20:30 K_K
Nesoudím se jako žádný borec a přeborník v létání (i když se zoomem se dokážu v 3D akrobacii trochu vyřádit), ale koupil jsem si ho na pohodové létání, jen tak sednout do křesílka jednoho (možná i více) krásných teplých dnů v létě a "lovit" termiku a lámat rekordy výdrže ve vzduchu ... :-) :-) Má za sebou cca 25 letů a jsem s nim opravdu spokojen ...... dnes jsem mu dal "chudákovi" pál lopů a výkrutů - přežil bez újmy ...... Díky za komentáře .....

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * P.S. fofos by František Poulíček * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
28.10.2010 15:49 bifs
Otec má tohle letadlo a můžu říct že pro začátečníka je to naprosto vinikající letadlo. Pro pokročilé a zkušené je už trochu dosti tupé.
27.10.2010 20:57 K_K
Díky za pochvalu ..... taky z něho mám radost, ale Zoomíka si taky protáhnu ..... každý chvilku tahá pilku .... jinak fotečky jsou nádherné .... jak bude chvilka tak je zde vyměním ... z tolika pěkných fotek se těžko vybírá ...

P.S. už jsou zde - to jsou "oni" ....
27.10.2010 20:22 poulicekf
Tak už jsem ho viděl létat na vlastní oči a opravdu to letí krásně. Pohodové,přesné a čisté létání. Krásně se nese. Myslím,že je to dobrý kup.:):). Skladný a kvalitní model.
26.10.2010 23:39 poulicekf
Někdy si musím udělat čas a jít se na to podívat venku na živo. Jsem zvědavý,jak to letí..:):). Věřím,že dobře. Teď se bude zapomínat na zoomika co? To budou hodinové lety v termice a Zoomík bude chudák malý v autě..:):)
24.10.2010 18:14 K_K
Letadlo jsem koupil komplet osazeno bez přijímače a baterek. Dvoučlánek jsem nezkoušel, protože mám nové aku ze Super Zooma (http://www.rcalbum.com/index.php?action=dtl&amode=&page=3&id=4594) a to je právě tříčlánek (do dalších baterek se mi nechtělo investovat) - toď odpověď proč tedy tříčlánek. Jinak se nemusíš bát záletu, vyšteluj vše do nuly a hoď ho rovně, startuje z ruky skoro bez hodu a letí krásně rovně ... opravdu bez obav.
Doba baterek je taková sporná, lítal jsem 20 nimut ve vzduchu, ale tím způsobem, že jsem ho vytáhl nahoru a pak jsem si klouzal a pak znovu a znovu ... dokola, tedy jen motorový let minuty nevím. Pak jsem dobíjel cca 700mAh na aku 1100 mAh. Vidím to v létě v termice na pohodovou hodinku (mám naprogramovány křidélka jako vztlakové nebo brzdící klapky - to možná bude třeba ať neuletí v "komínu" ....
Jinak jsem to dovažoval KR 10 mm kulatinou (závitová tyč dlouhá 35 mm - což je přesně 20g) a strčil jsem jí do otvoru jak je šroubek pro uchcení směrovky. Zalepil jsem to tavnou pistolí (je to elegantní - není vidět žádné těžítka a drží to tam, na těchto fotkách to mám ještě přelepeno páskou, bo jsem nevěděl zda nebudu měnit gramáž ...). Pak dej vědět jak proběhl první letík (ale buděš mile překvapen jak lítá... pak ho hoď sem do alba ... ať je jich tu více .....
24.10.2010 14:59 b3hcz
Tak toto letadlo mam jiz rok na skrini a az ted jsem se k nemu dostal. Vzhledem k tomu, ze jsem zacinajici modelar, tak jsem si na to jeste netroufl, ale planuji jeho zaletani. Zkousel jsem vykon motoru a musim rict, ze na ten dvouclanek to ma paradni tah, nechapu tedy proc jsi presel na 3 clanek? Jak dlouho na to dokazes litat? At uz na ten 2 clanek, pokud jsi to zkousel, nebo na 3 clanek? A posledni vec, cim jsi dovazoval?
Alba pro vaše modely
Navštivte také největší modelářské fórum RCMANIA.cz
© 2024 RCAlbum.cz - všechna práva vyhrazena
Jak přidat můj model | O serveru | Podmínky | Kontakt | Ikonka | Nápověda
Zpět na začátek