Seznam oblíbených modelů je prázdný – stiskněte pro přidání do oblíbených

Bydliště:Průhonice

Ukázat přátelům na Facebooku
Vložit model do oblíbených

Xantipa - již neexistuje

Parametry

Výrobce: J. Tůma
Kategorie: Větroň
Materiál: Celokompozit
Rozpětí: 3260 mm
Délka: 1450 mm
Váha: 2570 g
Plocha křídla: 64.5 dm2
Vrtule: AE 13 x 6,5 (12,5 x 7,5)
Motor: Medusa MR-036-060-1000V2-5
Elektronika: U-bec, Duplex R8
Serva: 2xHs65HB,2xHs81MG,2xHGD – 250
Baterie: 3s Lipo 4900mAh, 3200mAh

Hodnocení

7.11
z 10 | 9 hlasů – kdo hodnotil
Ohodnotit →
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
Hodnocení 1 - hrůza — 10 skvělá práce

Popis

Xantipa
Model jsem zakoupil v říjnu 09. Stav modelu odpovídal nízké kupní ceně. Obě uši měly takřka zlikvidované náběžky v koncových obloucích. Každá část křídla měla i jiné zbarvení.Model byl kupován už se záměrem elektromotorizace.

Nejdřív jsem nevěděl jak vyřešit přední část(převlečená špice,jak vkládat baterie), pak jsem se nechal inspirovat z webu(www.electro-team.net). Trup v místě nasouvání převlečné špice uříznut a následně jsem převlečnou špičku přilaminoval(sklo,uhlík) zpět na trup. Samozřejmě až po vyříznutí kabinky a uříznutí špice kvůli motoru. Další hrozná práce byla opravit náběžky na uších, oprava ostatních částí křídla už byli jen drobnosti.

Zbarvení modelu jsem zvolil černo-bílou kombinaci,(inspiraceXcalibur) snad bude dobře viditelná. Pruhy zespodu mají šířku zhruba 30cm.

Motýlková serva(HS-65HB) jsem přesunul přímo do ocasních ploch, tím pádem v trupu vzniklo opravdu hodně prostoru na ostatní elektroniku.Vzhledem k tomu že serva nemusí zápasit i s lanovody doufám že budou na motýla stačit. Ocasní serva jsou do trupu zapojena přes vlepený MPX konektor takže motýl je demontovatelný.
Na klapky jsou použity serva(Hs-81MG), která by měla bohatě postačovat.
Křidélka ovládájí digitální serva (Ino-Lab HGD – 250), je to moje první zkušenost s těmito servy. Na rozdíl od serv PowerHD takřka nebzučí a na střed se vrací velmi dobře, za 20 USD/ks celkem rozumná koupě.

Použitý motor Medusa MR-036-060-1000V2-5 už je vyzkoušený z Lynxe kde ho nahradil S.Neu. Vrtule bude nejspíš AE 13x6,5 na 3s Lipo bere okolo 54A se st. tahem 2,5Kg, zkouškou projde i AE 12,5x7,5 ta má ale už odběr 65A a tah klesá na 2,1Kg, asi už bude i zbytečně rychlá. To by na pohodový start mělo stačit. Letová váha vychází 2860-2980g podle použité baterie.

Použitý přijímač Duplex R8 je napájen přes U-bec s použitím Low-esr a keramického kondenzátoru před přijímačem.
Serva jsou napájena mimo přijímač a zapojeny přes MP-Jet konektory.

Teď už jen čekám na vhodné počasí na zálet, snad se to povede ještě letos. Vím že Xantipa je už velmi starý model, ale i tak doufám že nebudu zklamaný. Jako první třímetrovka by mohla splnit, co od ní očekávám. Nicméně respekt z ní mám celkem velký, je to přeci jen už „velký a docela těžký ero“.
březen 10
Při pátém letu ve kterém už byla Xantipa slušně zalétnutá, jesm nalétnul úchvatný stoupák který model vytáhl během chvilky do 600m(Jeti Vario), pak už mě začalo bolet za krkem tak jsem ze stoupáku vylétl. Pak jsem Xantipu potlačil a poslal dolů, nějak jsem ovšem zapoměl že je to jen light verze. Po 200 metrech takřka střemhlavého letu došlo k roztržení pravého křídla a následné destrukci a pádu do lesa. Po asi hodině hledání jsem nalezl všechny zbytky.
Pravé ucho a střed křídla je na kusy, levé ucho je nepoškozené. Trup je lehce naštípnutý ocasní plochy nakřápnuty.
Takže Xantipa jde k zimnímu spánku.
Už je místo ní pořízen nástupce od stejného výrobce jen trochu pevnější F3B Eagle

Komentáře

Jeeej, môj XCalibur bude mať kamarátku :-) (vraj je už doma) ... 45g/dm2 na trojmetrovku bude nádherná pohodička, Som presvedčený, že budeš nadšený, toto nemá prečo lietať zle.
Alba pro vaše modely
Navštivte také největší modelářské fórum RCMANIA.cz
© 2024 RCAlbum.cz - všechna práva vyhrazena
Jak přidat můj model | O serveru | Podmínky | Kontakt | Ikonka | Nápověda
Zpět na začátek