Seznam oblíbených modelů je prázdný – stiskněte pro přidání do oblíbených

Ročník:1994

Modelář od:1

Bydliště:kosice

ICQ:194768858

Ukázat přátelům na Facebooku
Vložit model do oblíbených

Balsa Čmelák, Drobec, Vlček

Parametry

Výrobce: Ja
Kategorie: Větroň
Materiál: Jiný materiál
Pohon: Bez pohonu
Vrtule: nieje
Motor: nieje
Elektronika: nieje
Serva: niesu
Baterie: niesu

Hodnocení

5.45
z 10 | 11 hlasů – kdo hodnotil
Ohodnotit →
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
Hodnocení 1 - hrůza — 10 skvělá práce

Popis

1. Čmelák- rozpetie (603mm), dĺžka (310 mm), plocha krídla (21000 mm2), vaha (g)
2. Drobec- rozpetie (300 mm), dĺžka (170 mm), plocha krídla (3000 mm2), vaha (g)
3. Drobec- rozpetie (300 mm), dĺžka (170 mm), plocha krídla (3000 mm2), vaha (g)
4. Vlček - rozpetie (763 mm), dĺžka (360 mm), plocha krídla (28500 mm2), vaha (g)
5. Vlček - rozpetie (763 mm), dĺžka (360 mm), plocha krídla (28500 mm2), vaha (g)
6. Vlček - rozpetie (763 mm), dĺžka (360 mm), plocha krídla (28500 mm2), vaha (g)
7. Vlček - rozpetie (763 mm), dĺžka (360 mm), plocha krídla (28500 mm2), vaha (g)

Komentáře

Dávám Ti 4 - to aby jsi se "snažil víc, pane správče" a 100% souhlas s EOSEM, bruš, šmirgluj, přiřezávej, hobluj! Udělej odtučňovací kůru a bude to super. Práce se dřevem je nádherná ( proto dělám elektroniku :( ) Zkoušej dál a lítej.
9.6.2009 11:32 eos
Je to fajn, když se začíná takhle od základů, protože je to imho jedinej způsob, jak získat cit pro konstrukci a materiál. A taky respekt k výsledkům ruční lidský práce. To člověka žádnej houbolet, nebo jiná hotová "stavebnice" nenaučí. Jen to chce pořád zlepšovat a snažit se odvádět čistou práci. Když pořídíš pár brousítek z smirkovýho papíru nalepenýho na destičku a trochu si s tou balzou vyhraješ, bude to jednak jinak vypadat, jednak míň vážit a líp lítat. Takovýhle malý éra z plný balzy se dají jemně vybrušovat až na desetiny milimetrů a úplně hladkýho povrchu. Nejlepší je obrousit do hladka na čistou tloušťku už vybraná prkénka, pak vyřezat, obrousit postupně čím dál jemnějším papírem do profilů, pak lehce napustit povrch řídkým lakem a nakonec nějakou čtyřstovkou vyhladit povrch a vylezlý chlupy z balzy úplně do hladka. Potom teprve slepit dohromady. Na čisto vybroušený a lakem naimpregnovaný díly se slepují mnohem líp, pevněji a s menším množstvím lepidla, než surová chlupatá balza. Taky je u takhle malých a lehkých věcí hrozně znát kvalita povrchu na letových vlastnostech. Troufám si odhadovat, že by se ty Tvé daly udělat tak s dvoutřetinovou, možná poloviční hmotností, bez podstatného vlivu na trvanlivost. Takováhle éra se zalétávají kroucením kormidel tak, že na ně dýchneš a ohneš to v prstech, takže ty plochy musí na to mít jednak dostatečně malou tloušťku, jednak léta správným směrem, jak píše Fatality. S tou Tvou směrovkou u Drobec by to nešlo. Ten je vůbec technologicky trochu divnej. Chce to udělat jen samotný trup, směrovku zvlášť, s léty rovnoběžně s odtokovou hranou, u téhle velikosti klidně z 1mm , možná i slabší. Výškovku taky tak, ale vcelku a nalepit na směrovku shora na tupo. Křídla je taky lepší napřed slepit v půlce na tupo k sobě a pak teprve nalepit na trup, jako u Čmeláka, nebo vlepit do výřezu v trupu, jako u Vlčka, je to pevnější a přesnější na nastavení shodného úhlu náběhu každé poloviny. Dá se to třeba i vybrousit vcelku a pak jen ve středu naříznout shora, ohnout do vzepětí a zalít spoj acetonovým lepidlem. Když se lepí přesně a čistě zabroušené a dosedající plochy, většinou není už třeba přidávat žádné další výztuhy, jako máš vzadu u Čmeláka a Vlčka. Pevných lehkých spojů se dá s acetonovým lepidlem docílit tak, že trochu, aby nikde lepidlo zbytečně nepřetékalo, natřeš obě lepené plochy, přitiskneš to k sobě a když se lepidlo vsákne, ještě než to začne držet, zase oddělíš a necháš nasáklé lepidlo skoro úplně zaschnout. Pak to natřeš hodně lehce znovu a přilepíš načisto. Většinu acetonových lepidel je potřeba ředit, třeba do plastový olejničky. Líp se s tím dělá a je pak menší spotřeba a váha. Taky nic nesmí nikde zbytečně přetékat. Uvidíš, že když je to čistá práce, tak to vypadá i z holý balzy bez další povrchový úpravy krásně. :-)
8.6.2009 21:52 Taxy7
Za snahu davam 5 me sa paci ze sa nevzdavas a aj napriek nie velmi dobrim komentom pokracujes dalej...Len tak dalej..Hlave vela studuj na nete ako sa sprave stavaju kridla trupi a podobne na nete je tu toho vela a prakticky sa z netu da uplne cela teoria do detailu naucit a doma majstrujes:) tesim sa na dalsie vytvori z tvojej dielne:)
8.6.2009 19:56 Fatality
Drobec ma velmi aerodynamicky profil na kridle :) vyskovka neni zas tak tlusta, mohlo to byt i horsi.. a prijde me ze smerovka ma spatne leta dreva. Ale co, nejkrivejsi hazedla litaji nejlip :-D
8.6.2009 18:38 maca_iq
proč ne? docela v pohode hazedlo
8.6.2009 18:26 pecy
ano!!!
8.6.2009 18:03 Siki
Zdravím, mám takovej dotaz. Lítá to vůbec :-) .
Alba pro vaše modely
Navštivte také největší modelářské fórum RCMANIA.cz
© 2024 RCAlbum.cz - všechna práva vyhrazena
Jak přidat můj model | O serveru | Podmínky | Kontakt | Ikonka | Nápověda
Zpět na začátek