Album RC modelu
Seznam oblíbených modelů je prázdný – stiskněte pro přidání do oblíbených

Ročník:1966

Modelář od:2007

Bydliště:Podbořany

Resp. modelářem od roku 1975 - návrat po více než 20 letech :)

Ukázat přátelům na Facebooku
Vložit model do oblíbených

Snowball

Parametry

Výrobce: Já (Home made)
Kategorie: Ostatní
Materiál: EPP, EPS, Depron
Rozpětí: 600 mm
Délka: 720 mm
Váha: 425 g
Plocha křídla: 28.27 dm2
Vrtule: GWS 9/5
Motor: TURNIGY C2822 - 1600
Elektronika: HFS-06MT 40MHz, TURNIGY Plush 18A
Serva: 2x ES-05 JR
Baterie: LiPol RAY 25C / 1100 mAh / 2S

Hodnocení

7
z 10 | 4 hlasy – kdo hodnotil
Ohodnotit →
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
Hodnocení 1 - hrůza — 10 skvělá práce

Popis

Hledal jsem nějakou neokoukanou poletuchu na zimní vyblbnutí s možností startu a přistání ze země, resp. ze sněhu, se snadnou opravitelností i v případě totální destrukce, s co nejjednodušší konstrukcí. Hydrofoam je poměrně běžný, lákal mě Capricorn, ale nakonec pro svoji jednoduchost zvítězil Snowball.
Základní idea pochází odsud: **Snowball ATV-EPP-RET-LED**

Nemaje EPP a bílý depron se mi zdál pro zamýšlený stroj příliš komfortní, zvolil jsem pro stavbu "podlahový" zelený extrudovaný polystyren 6 mm lepený drážkami k sobě do dvou vrstev, motorová konzola a lyže jsou z 30 mm zeleného etrudovaného polysterenu, skluznice jsou z PET lahve, vyztuženo uhlíkovými tyčkami 3 mm. Barveno balakrylem. Rozměry jsou nahrubo převedeny z palcových jednotek a upraveny. Stavba se dá zmáknout za víkend včetně čekání na vytvrzení lepidla a zaschnutí barvy.

Musím přiznat, že stroj má několik nedostaků:
- lyže lepené na tupo ke křídlu se po prudším nárazu na zem při přistání odlamují. Chyba není v lepidle, lepeno UHU Porem, Purexem i Styrolepem od Pelikána, všechno jedno, vytrhává se materiál křídla. Bude to chtít pojistit alespoň kolíky mezi křídlem a lyží a na špičky lyží přidat další uhlíkovou výztuhu aby se zátěž při nárazu lépe rozložila.
- zvolený pohon je sice dostačující pro pěkný skluz a efektní krátké přelety či dlouhé skoky, ale na let ála hydrofoam je to málo. S uvedenou vrtulí a dvoučlánkem to ani lepší nebude. Řešením by mohl být trojčlánek, resp. trojčlánek a výkonnější motor.
- také laboruji s těžištěm, zatím pravděpodobně moc vzadu, model je při letu značně nestabilní.

Pilotem na snímku je můj syn, letové fotky jsou bohužel tmavší - foceno večer na sjezdovce.

20.12.2009
Snowball dostal dnes nový motor AX2213N - cca 220W s 9/5 vrtulí a 3S baterky, uvidíme co to udělá na sněhu. Doplnil jsem uhlíkovou vzpěru mezi kluzáky a "zakolíkoval" jsem je bambusovými špejlemi. Snad se celá konstrukce zpevní a nebude tak náchylná na ulomení.

21.12.2009
... nebude tak náchylná na ulomení. ..... Byla. !!!
http://www.youtube.com/watch?v=Bh52L0vrbFc

Dalším smutným zjištěním je, že se v kyprém sněhu dost boří (teď je letovka kolem 500g), na uježděné sjezdovce se to chovalo jinak. Bude to chtít jinou konstrukci kluzáků.

Komentáře

Musím zareagovať na tvoju poznámku a úctyhodný komentár v mojom RC Albume na narážku Siriuse.

Prosím ťa ty si tady nejaký administrátor lebo moderátor tohto serveru ??
Co ti tak vadilo že zatiaľ tam nemám foto, to ako keď niekto nebude mať foták tak nemôže si pridať model z obrázka výrobcu, alebo kde je vo fáze stavby ?! Mal som tam predsa parametre ktoré bolo už možno užitočné pre niekoho !?
Tak dobre vymazal som to len možno kvôli tvojmu komentáru, ktorý bol mimochodom cez pol strany. Dúfam, že ťa to teší keď provokuješ tu modelárov, ktorý sa tešia, že niečo si chystajú a chcú sa tím podeliť, ale to asi ty nikdy nepochopíš.
Nemáš srdce modelára to som pochopil z tvojho komentára na môj príspevok v mojom albe.
Preto ti píšem sem aby ti bolo príjemné keď niekto o tebe píše takto.
Maj sa a uži si to!!
15.2.2009 10:26 Pepe_Lopez
On je skutečně vyosenej nahoru a doprava, a to poměrně hodně (3-4 stupně), protože jsem studiem těchto poletuch zjistil, že na rozdíl od letadel se na těchto strojích vyosuje nahoru, viz třeba zde: http://www.rcgroups.com/forums/attachment.php?attachmentid=2156700 , tady je to dobře vidět, na některých nákresech to mají amíci sem tam popsaný. I hydrofoam ho má vyosenej nahoru - nicméně mohu ho zkusit skusit srovnat, popř. potlačit co to udělá.
Těžiště by mělo být někde na konci lyží (alespoň myslím) a já ho mám asi tak o 3 cm víc vzadu. Pokud dám NiMh sedmičlánek, je těžiště v pořádku (alespoň podle odhadu a tohoto nákresu: http://www.rcgroups.com/forums/attachment.php?attachmentid=2306814 ).
15.2.2009 09:09 lhotas
zkus vyosit motor dolu a nebude se muset vyvazovat... z ty jedny fotky mi pripada ze dokonce vyoseny nahoru
Alba pro vaše modely
Navštivte také největší modelářské fórum RCMANIA.cz
© 2024 RCAlbum.cz - všechna práva vyhrazena
Jak přidat můj model | O serveru | Podmínky | Kontakt | Ikonka | Nápověda
Zpět na začátek