Album RC modelu
Seznam oblíbených modelů je prázdný – stiskněte pro přidání do oblíbených
Ukázat přátelům na Facebooku
Vložit model do oblíbených

Q.B. 20 dolnoplošník

Parametry

Výrobce: Firma Pilot a já
Jak postaveno: Ze stavebnice
Kategorie: Cvičný model
Materiál: Balza + potah
Rozpětí: 1320 mm
Délka: 935 mm
Váha: 1500 g
Motor: OS Max 4,07 ccm
Elektronika: Modela 6 AM 27
Serva: FP S-22

Hodnocení

10
z 10 | 5 hlasů – kdo hodnotil
Ohodnotit →
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
Hodnocení 1 - hrůza — 10 skvělá práce

Popis

V době kdy jsem již měl hodně nalétáno se spolehlivým modelem Q.B. 15 ze stavebnice firmy Pilot, kdy tento model dostal i plováky a létal na vodě a kdy mě už vlastně nemohl ničemu novému naučit, jsem se rozhodl pořídit si dolnoplošník s křidélky jako pokračovací model pro zdokonalení pilotáže. Po dlouhých úvahách jaký model zvolit, mi kolega nabídl v kostře rozestavěný model opět ze stavebnice Pilot - Q.B. 20. Ten sice měl křidélka, ale byl to opět hornoplošník. Nakonec jsem model od kolegy koupil a rozhodl se ho předělat na dolnoplošník. Byl to tehdy ode mě krok do neznáma a trnul jsem jak to nakonec dopadne.
Na křídle moc úprav nebylo, bylo jen nutno obrátit servo a páky křidélek, aby byly uvnitř trupu. Ocasní plochy se použily bez úprav. Nejvíc úprav bylo na trupu. Odřízl jsem kabinu a vršek trupu za kabinou k ocasním plochám, dostavěl kokpit pilota s opěrkou a zaoblením dozadu trupu. Křídlo se posunulo vertikálně dolů na spodek trupu, kde jsem pro něj zhotovil sedlo, úhel náběhu zůstal zachován. Model jsem opatřil dvoukolým podvozkem. Za motorovou jednotku jsem zvolil spolehlivý OS Max 4,07 ccm. Rc souprava Modela 6 AM 27.
Před prvním startem jsem jak se říká "cvakal pětku drát" a prsty na kniplech měly značný rozkmit. Avšak model se spořádaně odlepil a letěl bez zásahů do řízení naprosto stabilně a bez potřeby trimování. Reakce na kormidla přiměřená, no prostě cvičný dolnoplošník. Létal velmi pěkně i na zádech. Úprava se tedy povedla a splnila svůj účel. S modelem jsem pak dlouho létal (a mnohému mě naučil) až do doby, kdy byl nahrazen modelem Mufti od Robbe s motorem MVVS 6,5 ccm.
A ještě poznámka: teprve až po mnoha a mnoha letech jsem zjistil, že firma Pilot vyráběla i stavebnici Q.B. 20 L, tedy verzi dolnoplošník. O tom jsem ovšem v době, kterou popisuji neměl ani ponětí.

Komentáře

Navštivte také největší modelářské fórum RCMANIA.cz
© 2024 RCAlbum.cz - všechna práva vyhrazena
Jak přidat můj model | O serveru | Podmínky | Kontakt | Ikonka | Nápověda
Zpět na začátek