Album RC modelu
Seznam oblíbených modelů je prázdný – stiskněte pro přidání do oblíbených
Ukázat přátelům na Facebooku
Vložit model do oblíbených

Middle Stick

Parametry

Výrobce: původní výřezy od "Lasermodely.cz" ("Black Stick"),úpravy vlastní
Kategorie: Cvičný model
Materiál: Balza + potah
Rozpětí: 1500 mm
Délka: 1000 mm
Váha: 2300 g
Vrtule: Master 10x6
Motor: ASP S40A 6,5ccm
Elektronika: Rx Gr16 Hott + Tx Gr MX-20
Serva: 7x HS-422
Baterie: Ni-Mh 4,8/2500mAh Eneloop

Hodnocení

10
z 10 | 7 hlasů – kdo hodnotil
Ohodnotit →
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
Hodnocení 1 - hrůza — 10 skvělá práce

Popis

"Mydlštyk"-sen mého mládí... Nedostižný sen.
Pan Langer,olomoucký modelář, (hádejte,čí asi otec) měl (v r. tuším 1977) hóódně peněz,velmi slušné kontakty na fu. Graupner a myslím,že i zlaté ruce na pilotáž + 6ti kanál Varioprop... Ale žádné pochopení či radu pro nás,mladé kluky co se v modelařině rozkoukávali a po letišti se motali se svými Liony/+soupravami Delta a Mars/ -nedejbože s "upoutanci",detoňákem poháněnými. Od jeho Middle Sticka jsme museli být nejmíň 10m daleko,už při startování "Stickova" motoru jsme museli mít pro jistotu "Marsy" a "Delty" nejen vypnuté,ale i pokud možno v trezoru a stát hodně daleko... Pan Langer a jeho model/-y/ létali v bezvadné symbioze a-bravurně. Ale nikdy v ničem nepomohl,neporadil. No-dej mu pánbůh klid a mír... Byli jiní,minimálně stejně dobří,kteří pomohli a poradili.
A možná i proto,abych si s tím modelem zalétal jsem se ho rozhodl postavit. Lítat jsem ho viděl-a létal fantasticky. Další důvod je ten,že to éro je tak škaredý,až je krásný!

Pův. model "Black Stick" -výřezy- od pana Hály /Lasermodely/ jsem upravil takto:
- dělitelné křídlo, spojené dural. trubkou průměr 12mm , vzepětí 2 stupně
-odnímatelná výškovka
-příďový podvozek,ovládání spřaženo se směrovkou
- trup potažen 0,8mm balsou
- na křídle vztlakové klapky

Model zatím neletěl,záletová hrůza mě čeká na jaře. Doufám,že mě někdo vezme "na drát"...
Nemůžu a nesmím si odpustit velký dík "Larkovi" z RCmanie za rady při stavbě,výpočty těžiště... a moc dalších. Děkuju, LARKU!!!

A je tu "ŠTYK II" Zalétnut v září...

Komentáře

Midlajz je Midlajz. Malej, velkej, vždy skvělý éro. Sám jsem se na něm učil, dnes probíhá výuka mého syna taky na Midlajzovi (EPP elektro od Hakra). Naprosto inertní éro co létá rovně. Žádný větroň s pomocným motorem :-).
4.11.2021 06:53 Jarda Růžička
To jimi: Pan Hala (Lasermodely) nabízel dříve i variantu BigStick s rozpětím asi 1800mm. Mám ho a už několik let ho provozuji jako hydroplán s motorem MVVS 12,5 ccm, k největší spokojenosti.
8.3.2021 09:00 jimi
Zdravím pánové,
jsem již pamětník a stále mám velice dobré vzpomínky na tento model. Někdy v letech 1974 - 1976 se k nám dovážely tyto stavebnice od fy Graupner a hlavně motory Os Max 40. Byla to moc šťastná kombinace motorů a modelu, ale bohužel nepochopení manželky, proto jak říkám měl jsem dost dlouhou dobu "držkovou" /nikoli polévku/. Ani se jí nedivím, tehdy se pohybovaly platy kolem 2000,-Kč.
Ale k věci proč píšu. Stále brouzdám v inzerátech kde jsou různí výrobci stavebnic tohoto modelu ve větší velikosti, ale nic jsem nenašel. Takže než se pustím do vlastní stavby, uvedu parametry. Mám motor ASP 90 /patnáctka/, tím to je daný pro rozměry. Rozpětí od 1800 mm a více, délka 1270 a také více. Vím, že živit čuďák při dnešních cenách metylu je dražší než benzinový motor, ale při rekreačním létání to nevadí. Spíše vadí ta pitomá koronavirová krize. Tak jsem se trochu rozepsal a hlavně ať nám to všem dobře létá a jak praví kolega, jen samé řízené přistání....
20.7.2019 10:47 Sagitt62
Stick ukončil svůj krátký,leč plodný život dnes v 9.00hod SEČ. Svědkové(co se v tom vyznají) říkají,že umřel na rušení/či zahlcení přijímače,prd tomu rozumím/ a prý není jediný,který v inkriminovaných místech takhle skončil... Lítal fantasticky a asi bude mít brášku. Tentokrát bez vzepětí a se souměrným profilem-zkrátka "origo" Je mi ho líto... S62
7.7.2019 02:55 Sagitt62
Díky všem za echo a hodnocení. Po cca 3 měsících musím konstatovat,že "Štyk" mě rel. úspěšně učí nejen létat akrobacii,ale hlavně slušně přistávat-odstartovat umí sám... :-) Zažil 2 havárky,obě díky pilotovi,potažmo špatné předletové kontrole: poprvé to byla prasklá páka výškovky po nezdařeném přistání "na 3 body": Stick praštil zadkem o zem... Dopadlo to dobře-vysoká tráva a malá rychlost při následném startu to uhrály do autu... Druhá havárka /foto/ byla horší-zlomená 4 žebra,vytržený podvozek,proražená nádrž+přepážka...O servaném potahu a ohnuté spojovací trubce křídla nemluvě. Při akrobačce model nereagoval jako obvykle,trošku "plaval" a já ,pitomec, začal hrabat do trimů. Výsledek se nedostavil,tak na přistání. Kontrola odhalila vůle v zálisu šroubové koncovky táhla výškovky a povolenou páku serva. Odstraněno-a start! Jen si pilot,hňup, neuvědomil,že hrabal do trimů! A co dodat- tejden opravoval...
Ale už zase létáme vesele,jen ty starty jsou krapet delší. Kontrola kontroly.......
6.7.2019 23:09 OwlCastle
Super! A perfektní popis.
21.4.2019 00:28 Sagitt62
Zálet proveden pantátou Panem Modelářem M.J. Před záletem éro kontrolováno od souměrnosti snad až po panenskou čistotu. :-) Mirek si holt hlídá vše... Stavba pochválena,model po záletu taktéž. Osobně jsem "Štyka" provedl od záletu asi 30x. Let je naprosto bezproblémový,éro reaguje bezchybně,motor má výkon víc než dostatečný a navíc úsporný chod. Problém jsou přistání-což ale není modelem,anobrž rukama.
Zjištěné a odstraněné problémy:
-uchycení hl. podvozku 3mi nylonovými šrouby M4 je tot. nedostatečné,šrouby praskají i při rel. dokonalém přistání na posečenou plochu Nahrazeno mosaz. šrouby.
-spoj páky přední nohy povoluje. Řešení: Pův. "červík" má hrot,tudíž se hřídele/nohy/ dotýká jen v jednom bodu. Hrot odbroušen,na hřídeli vybroušena ploška. Zatím bez problému.
Alba pro vaše modely
Navštivte také největší modelářské fórum RCMANIA.cz
© 2024 RCAlbum.cz - všechna práva vyhrazena
Jak přidat můj model | O serveru | Podmínky | Kontakt | Ikonka | Nápověda
Zpět na začátek