Album RC modelu
Seznam oblíbených modelů je prázdný – stiskněte pro přidání do oblíbených
Ukázat přátelům na Facebooku
Vložit model do oblíbených

Bede 4

Parametry

Výrobce: Vlastní výroba
Jak postaveno: Podle plánku
Kategorie: Cvičný model
Materiál: Jiný materiál
Rozpětí: 780 mm
Délka: 660 mm
Váha: 575 g
Plocha křídla: 9 dm2
Vrtule: 7x5
Motor: A2208/8T, 2600kV
Elektronika: regulátor Flying 30A BEC
Serva: 2x Turnigy Tg9e
Baterie: Big Power 1000mAH, 7,4V

Hodnocení

9.83
z 10 | 6 hlasů – kdo hodnotil
Ohodnotit →
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
Hodnocení 1 - hrůza — 10 skvělá práce

Popis

Asi po 30-ti letech se vracím k let. modelaření. Začínal jsem s A-jedničkama a přes A-dvojky a účka jsem skončil s Marskou u Liona (uletěl mi v silném větru někam do lesa) a Centaura, kterého jsem nabořil při prvním letu. Dlouho jsem váhal jestli se tady vůbec prezentovat,protože některé modely tady jsou nádherné,k nerozeznání od skutečných, ale občas tady vidím i dobrou radu tak proč ne. Věřím, že moje další modely budou lepší a lepší :-).
Pro první motorové lety jsem se rozhodl pro tento jednoduchý model podle plánku Modelář 46 Jaroslava Fary. Bedéčko jsem měl jako kluk na drátech. Teď jsem jej upravil pro dva kanály. Chtěl jsem napoprvé jednoduchý model s minimálními náklady, aby mě příliš nemrzelo, když jej rozsekám, až se s ním budu učit. Trup je postaven z nějakých propagačních desek (něco jako depron potažený papírem tl. 5mm), křídlo je balsové potažené vliesem.
Serva nejsou umístěna zrovna nejvhodněji, teď už to vidím. Příště to udělám jinak. Doufám, že to poletí, je trošku těžší než celobalsový model, zatím čekám na trochu solidní počasí.

Komentáře

Je to opravdu relativně pěkná práce, ale prohlašovat, že to musí letět, když je to od p. Fary, je poněkud zcestné. Tento model byl navržen jako upoutaný a pokud jej chce kdokoli provozovat jako RC, musí přidat křidélka anebo udělat kladné vzepětí. Jinak to prostě rozumně létat nebude. A tato hmotnost spolu s nízkým profilem je další negativní faktor...
25.3.2016 06:54 Otakar Černý
Ahoj,nevidím jediný důvod proč by jsi neměl takový model tady prezentovat.Je to moc pěkná práce a vlastní výroba se cení.A tady je vidět ještě stará poctivá modelařina.Moc držím palce a věřím že to poletí.Neznám model od pana Fary který by nelítal.
21.3.2016 08:53 Jan Klein
Děkuji, za všechna slova, velice si toho cením. Asi si dovedete představit, jak jsem nadržený po těch letech na první let, ale nakonec musím uznat, že pro začátek asi bude opravdu nejlepší nějaký větroň. Zakoukal jsem se do "Lazy Boye" na těchto stránkách, tak už na něm makám :-).
20.3.2016 19:29 OwlCastle
Fandím!
Návrat k modelařině musí být úžasný!
Držím pěsti pro štěstí.
19.3.2016 20:59 pavelk
Ahoj a zdravím "staronového" modeláře, nedá mi abych taky nepřispěl - pro první lítání bych zvolil něco většího a pomalejšího. Toto je sice pěkné, ale je to těžší mrňous a bude to rychlé, navíc bez vzepětí, takže nestabilní. Aby tě to neodradilo. Doporučil bych pro první lety a nabrání zkušeností nějaký bublinolet - ideální je Flop od Šad model (s ním mám velmi dobré zkušenosti) nebo třeba Elektrotrenér od Reicharda. Na něm se naučíš páčkovat a získáš zkušenosti. A ušetříš si zklamání. Já jsem před 5-ti léty začínal taky po 25-ti letech znovu, měl jsem dvoumetrový motorizovaný větron a při prvním letu "plné brýle" řízení. BEDEčko si odlož na později, byla by škoda ho rozbít. Modelářství je krásný koníček, tak letu zdar. A neváhej se ptát zde, na RC Manii, atd. Je taky dobré si najít nějaké modeláře z okolí, nezačínej sám. Zdravím. Pavel
19.3.2016 20:31 Rocky_MK
A ještě další věc - model má poměrně velké plošné zatížení, tj. bude létat rychle a jak se tak dívám na ten nepříliš tlustý profil, tak nejspíš bude mít i tendenci padat po křídle.
19.3.2016 19:34 Rocky_MK
S malými výchylkami to rozbije 100%, když už, tak expa. Stačí si představit triviální situaci, např. prosednutí v turbulenci, podfouknutí větrem a vyrovnání náklonu bude otázkou několika sekund. Udělal bych jednu věc - na odtokovou hranu křídel jednoduše přidělat flaperony/křidélka, s tím, že je můžete minimálně v krizové situaci použít.
19.3.2016 19:16 ZbynekChalupny
Bojuj, já se taky vrátil k modelařině po 20 letech. I to BD4 bude létat, ale pro začátek doporučuji malé výchylky kormidel max. 5°, a těžiště cca v 1/3 hloubky profilu od náběžné hrany. S malým vzepětím bude dost tupý na směrovku. Po startu rovně nahoru a první zatáčku tak v 40 metrech se staženým plynem. Nejlepší je modelář který pomůže s prvním startem. Zbyněk
19.3.2016 18:28 Jan Klein
Děkuji za všechny komentáře a doporučení. Když to nepoletí aspoň vím co vylepšit. Počasí nepřeje tak lepím a lepím. Teď dokončuji Vipana, ten bude asi pro začátek vhodnější a jednu stavebnici větroně, do týdne to tady bude.
19.3.2016 17:45 Amigo
Nechci zde dělat moudrého, ale nedá mi to. Myslím, že jste pro začátek nezvolil zrovna vhodně. Bez vzepětí křídla při řízení jen směrovkou Vám to éro nebude zatáčet a rozbijete ho. Vzepětí by mělo být tak 6-7° na každé straně. Pohlídejte si také úhel náběhu křídla (tak +2°) a polohu těžiště (u úček se myslím dávalo víc dopředu než u RC). Také profil křídla asi nebude z nejpomalejších. Také si přeměřte odběr motoru - vrtule 7x5 versus 2600KV - netroufnu si odhadovat. Raději bych pro začátky zvolil nějaký osvědčený typ modelu navržený již pro řízení radiem, tohle by Vás mohlo opravdu odradit a bylo by škoda jednoho (staro)nového modeláře.
19.3.2016 16:35 Rocky_MK
Podle mě to vypadá v pořádku, ale křídlo vzepětí /uší a bez křidélek - to není dobrá kombinace a ještě k tomu na začátek.
19.3.2016 14:27 Vlastik Fic
Náhodou,..nevidim důvod ,proč by to nelítalo...samozřejmě se najdou "rypáci" ale jde hlavně o to,že jste se k tomu vrátl a je nás modelářů minimálně o jednoho navíc...
Oceňuju hlavně vlastní výrobu...většina (bohužel včetně mě) když se vrací k modelařině,tak sáhne po nějakym EPP typu Beta,Alfa,atd...
Ať se vám daří,a i kdyby to náhodou nevyšlo s Bede tak ať vás to neodradí...držim palce :-)
Alba pro vaše modely
Navštivte také největší modelářské fórum RCMANIA.cz
© 2024 RCAlbum.cz - všechna práva vyhrazena
Jak přidat můj model | O serveru | Podmínky | Kontakt | Ikonka | Nápověda
Zpět na začátek