Album modelu
Seznam oblíbených modelů je prázdný – stiskněte pro přidání do oblíbených
Ukázat přátelům na Facebooku
Vložit model do oblíbených

F2B Max

Parametry

Výrobce: Home made
Rozpětí: 1500 mm
Váha: 1630 g
Vrtule: APC 12x6

Hodnocení

9.33
z 10 | 12 hlasů – kdo hodnotil
Ohodnotit →
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
Hodnocení 1 - hrůza — 10 skvělá práce

Popis

Akrobatický upútaný model kategórie F2B postavený na základe plánika Max od Igora Burgera (súčasného majstra sveta a európy upútaných akrobatov)
Model je tesne pred záletom.

Model je čiastočne zaletený, medzitým mi odišiel časovac a musel som posunut ťažisko cca 2 cm dozadu. Čaká ma ďalších XX záletov kym to začne lietať tak ako ma.

Opravil som udaj o hmotnosti, pretoze som do kridla navalil plastelinu a zosilnil ostruhove koleso

Komentáře

Mchale, ja ti věřím proč ne. Dokonce před x léty vyšel v Modeláři výkres na Spinx Akromaster, který byl namalovaný tak, že model šlo postavit s minimem úprav jako U akrobat i RC model. Obě verze tak nějak poletovali .. Viděl jsem je i naživo v Rakousku. Ani jedna z verzí toho letadla se nikdy nedostala na přední místa ve svých kategoriích .... o tom tu točíme. Nebavíme se o modelech pro létání někde na palouku za barákem.
Na fotkách nahoře je letadlo aerodynamicky vyladěné tak,že jeho piloti mají šanci v kategorii F2B stát na těch nejvyšších stupních v celosvetovém porovnávaní. Ten model mají již několik let v základní výbavě úřadující mistři světa a evropy.
Kdyby to letadlo někdo bezhlavě okopčil a osadil rádiem , moc radosti by mu nepřineslo.Sačí se trošku zamyslet nad jeho proporcemi.... aerodynamika se blbě tahá za nos. Myslím, že ji neobměkčí ani tvé obligátní howg :-)

veka1
6.6.2013 09:46 Hoki
TO Veka: Petře já to viděl a lítá to dobře. Já snad půjdu najít fotku. Jasně že nedělal rozdílné rozpětí na půlkách křídel, neřešil let v noži, těžiště nastavil pro sebe a jestli jsi nikdy neviděl upoutance s vyšší směrovkou, tak ..... A navíc já říkal, že to lítá alá Diablotin a né F-3A. Akrobaty lítám roky a rozdíl já poznám. Howgh.
5.6.2013 04:57 veka1
.. omluva. V posledním příspěvku se mi povedlo v textu několikrát uvést označení F2A ve vztahu k RC akrobatům. Správné označení je F3A . F2A jsou upoutané rychlostní modely.
Bohužel , když se po odeslání příspěvku u něj objeví otazníček, pak již systém nenabídne možnost "Upravit".

veka1
5.6.2013 04:49 -------------
... předělání upoutaného akrobata na RC řízení není trivialita. Představa, že postavím F2B akrobata a on bude létat jako Diablotin , nebo jiné RC akrobatické letadlo je trošku mimo realitu.
Základním rozdílem mezi F2B a F2A je v rychlost letu a velikosti obratů čemuž je v maximální míře podřízená jejich aerodynamická koncepe.
Nejvíce patrný rozdíl je v v plošné délce a mohutnosti VOP a SOP.
Upoutaný akrobat s malou plošnou délkou trupu , velkou VOP ,ale malinkou SOP se chová velice dobře na drátech, ale v RC provedení bude jeho podélná a stranová stabilita na hranici řiditelnosti.
Další nesoulad mezi RC a U akrobatem je rozdílny pomer bočních ploch trupu před a za těžištěm . Rozvržení bočních ploch vhodné pro F2A akrobaty (umožňující perfektní nožový let) , by u upoutaného akrobata mělo za následek znižování tahu do lanek v obratech, protože ty se ty se lítají po větru. Velká plocha za těžištěm pak způsobuje vychylování zadní části modelu ven z kruhu, což by se muselo kompenzovat n dalšími zbytečnými zásahy do konstrukce a koncepce modelu. U uvedeného vyplýá že se musí najít docela vyvážený poměr plochy trupu před a za těžištěm ( téměř jsou si rovné) a z proto nám pak vycházejí ty miniaturní plochy směrového kormidla. Na takto malinkou plochu SOP by RC model při menších rychlostech nezareagoval ani při výchylce nad 30st. :-).
V neposlední řadě je nutné srovnat asymetrii v délce polovin křídla . Rozdíl cca 15 -20mm mezi polovinami krídel upoutaného akrobata ( a současně i rozdílna plocha pravé a levé klapky) by asi u RC modelu trošičku komplikoval pilotáž.
Tož se ptám , co by zbylo z původní konstrukce a tvarů F2B akrobata , po předělání na kloudné RC letadlo? O systém řízení a pohonnou jednotku jsem se raději ani neotřel ....

veka1
4.6.2013 23:26 jofrey007
pre vsetkych diskutujucich - model je urceny na sutazne lietanie v kategorii F2B - neznamena ze po prerobeni na RC nebude lietat. V kazdom pripade ale po prerobeni na RC s nim nie je mozne sutazit v kategorii F3A (radiom ovladane akrobaticke modely) pretoze jeho charaktistiky su nastavene uplne inak. Ak by to tak nebolo tak potom by nemusel osobitne bezat vyvoj v RC a osobitne v uckach..je tak ?
4.6.2013 23:24 jofrey007
to davelbc: v kabine je figurka trenera z Kung Fu Pandy - http://img.poptower.com/pic-54924/master-shifu-kung-fu-panda.jpg?d=1024 . Co sa tyka motania hlavy tak si treba uvedomit ze pilotaz uputanca spociva vo vykonavani akrobatickych obratov, pocas ktorych pilot stoji na mieste a kresli figury. Len medzi figurami sa leti urceny pocet kol - najdlhsie pocas letu na chrbte - 6 kol. Motanie hlavy sa da velmi lahko zvladnut lahkym treningom pocas niekolkych dni - chytit do ruky rukovat a tocit sa par minut denne - trening vestibularneho aparatu. Treba si na youtube najst videa (hladat controlline) a tam si kuknut co robi pilot pocas letu
4.6.2013 22:11 Hoki
TO Veka: já jsem Petře viděl upoutance lítat na RC a dost se to podobalo lítání s Diablotinem. Jediná změna byla v použití RC a dělených křidýlek. Ale i toto měl namixované jako klapky, aby dělal ostřejší obraty.
TO jofrey007: moc hezká mašina a stále po účkách pokoukávám - vždyť na nich jsem začínal. Ale dnes to je už pasé ....
4.6.2013 20:49 -------------
Pěkné a moc hezky udělané éro. Nevím jak to děláte, ale nemotá se Vám "upoutancům" při lítání žemle? :o) To bych asi neustál... V kabině sedí kdo? Je to mistr Joda, nebo nějakej kocour? :o) Nemůžu to rozluštit a to mě žere. :o)
A ještě si rýpnu: Veka1 zase chrlí svoje moudra. :o) Tebe to chlape asi nikdy nepustí, dělat z druhýho v.o.l.a. co?
Jofrey007 jistě odpustí řádek výše i když s jeho krásným érem nemá co dělat, ale musel jsem. Dávám za 5.
4.6.2013 16:11 davelbc
Pěkné a moc hezky udělané éro. Nevím jak to děláte, ale nemotá se Vám "upoutancům" při lítání žemle? :o) To bych asi neustál... V kabině sedí kdo? Je to mistr Joda, nebo nějakej kocour? :o) Nemůžu to rozluštit a to mě žere. :o)
A ještě si rýpnu: Veka1 zase chrlí svoje moudra. :o) Tebe to chlape asi nikdy nepustí, dělat z druhýho v.o.l.a. co?
Jofrey007 jistě odpustí řádek výše i když s jeho krásným érem nemá co dělat, ale musel jsem. Dávám za 5.
3.6.2013 23:10 veka1
Broty, děkuji za tvou úpřimnost, beru tvé sděleni v patrnost a trvale ukládám do duše. Musím však říct ,že vnímaš psaný text způsobem, jak jsem ho nikdy nenapsal. Každý jsme nějaký, že? :-)
PS. ještě k té "reklamě"..., to je věc provozovatele fora a moje. Nevzpomímam ,že bych se o podmínkach přispívání sem i na RCmánii domlouval s tebou.

veka1
3.6.2013 22:40 Broty
Veka:
se svým zákazníkem si probírej co chceš, (jinak toto fórum není určeno k reklamě,tu si dej na svůj veb).Mým cílem bylo ti sdělit,že je lepší někomu normálně poradit,nežli z něho dělat v..a.
Více už s tebou o tom nedebatuji.Letu zdar.
3.6.2013 11:45 veka1
.. nejsjem učitel národů.Není mou povinností každému vysvětlovat jak co funguje a mnoho věcí taky sám nevím.
Když však vidím veřejně prezentovaný názor, který se neslučuje s realitou , tak občas ,když jsem v dobrém rozmaru se pokusím dotyčného pootočit správným směrem.
Je na něm, zda se pak vydá cestou hledání odpovídajících informací, nebo bude dělat uraženého.
Dle mě je vhodnější navést dotyčného, ať si své tvrzení sám ověří v reálu ( zkušenost býva obvykle nepřenosná), než mu vpált do xichtu ,že problému nerozumí a vypráví nesmysly,případně jej nechat v omylu. . Toto není můj styl ani cíl.

PS. bývá u mě zvykem se zákazníkem podrobně probrat provozní vlastnosti a konstrukční zvláštnosti modelu , který pro něj dělám.
Totéž platí i o výkresech... k nim patří komplexní informace co dotyčného při stavbě a provozu modelu čeká. Současně s poskytnutím plánu dostáva ode mě i celkový poradenský servis (včetně možné pomoci se seřízením a záletem modelu) , aby nemusel psát po různých df, co z čeho a jak má udělat .... To jen tak pro upřesnění textu :" poskytnu ti plánek. ...."

veka1
3.6.2013 11:08 Broty
Milej Veko,
pakliže máš o dané problematice potřebné znalosti,myslím,že by jajo3kn ocenil informace typu např:proč by to tedy nešlo,či jak to udělat,aby to šlo.Rady tvého typu,že mu pošleš plánek ať si to zkusí a pak tě někam pozve jsou slušně řečeno k h...u.
Toť vše.

2.6.2013 21:54 veka1
...tak moudra , Broty, jo? Děkovat nemusíš, stačí o problematice něco málo vědět ( k tomu moje moudra nepotřebuješ) a pak psát ? Pošlu plán i tobě a pak si budeme moci popovídat, chceš? :-) Kdy si naposled viděl,nebo řídil F2B akrobata ?
PS. stačí, když připustíš, že akrobat vyladený ke špičkovým výkonům na drátech se svými proporcemi absolutně nehodí pro páčkování a naopak....Důvodem jsou naprosto odlišné požadavky na letový projev .

veka1
2.6.2013 08:25 Broty
Á,Veka zase začal vypouštět svá moudra,děkujem.Jinak model parádní,za 5.
1.6.2013 15:54 veka1

Ahoj neni ho skoda uputat ho . je pekny tak nech letiiii za 5....jajo3kn,poskytneme ti plán na tento model. Postavíš ,osadíš ho RC vybavením a potom nás pozveš na ukážku jeho páčkovania ( aby ti nebolo ľúto že je upútaný ) ,bereš?

veka1

1.6.2013 08:17 Jirka72
Protože jsem F2B lítal a vím co to obnáší tak dávám za 5. J.
31.5.2013 22:03 jofrey007
prave preto aby neuletel je uputany :-)))))))
31.5.2013 21:58 jajo3kn
Ahoj neni ho skoda uputat ho . je pekny tak nech letiiii za 5
Alba pro vaše modely
Navštivte také největší modelářské fórum RCMANIA.cz
© 2024 RCAlbum.cz - všechna práva vyhrazena
Jak přidat můj model | O serveru | Podmínky | Kontakt | Ikonka | Nápověda
Zpět na začátek