Album RC modelu
Seznam oblíbených modelů je prázdný – stiskněte pro přidání do oblíbených

Ročník:1985

Modelář od:1995

Bydliště:Pchery

Letiště:Kladno, Slaný a okolí

Ukázat přátelům na Facebooku
Vložit model do oblíbených

C. Jay 12

Parametry

Výrobce:
Jak postaveno: Vlastní konstrukce
Kategorie: 3D akrobat
Materiál: EPP, EPS, Depron
Rozpětí: 1000 mm
Délka: 880 mm
Váha: 500 g
Plocha křídla: 20 dm2
Vrtule: APC 11x7
Motor: RAY 2836/10 + RAY 18A (AC)
Elektronika: ASSAN 2.4 GHz X8
Serva: 4x HS-55
Baterie: 1600 mAh 2S LiPo

Hodnocení

6
z 10 | 11 hlasů – kdo hodnotil
Ohodnotit →
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
Hodnocení 1 - hrůza — 10 skvělá práce

Popis

C. Jay 12 (čteno Sí Džej) je model vlastní výroby a konstrukce. Název je z mých iniciálů a roku výroby. Koncem zimy jsem se "nudil" a po dokončení a dovybavení interiéru nového bytu mi zbylé desky polystyrenu z obalů Sconto nábytku vnukly nápad postavit 3D akrobat pro nácvik extrémní akrobacie a visu na vrtuli. "Uměláky" sice bytostně nesnáším, ale naučit se na nich je v celku dobré a snadno se opravují, a nic nestojí... Tvarem jsem od oka vycházel z akrobatů typu Giles / Extra. Křídlo a ocasní plochy jsou s 15mm polystyrenu seřízlé do špičky bez profilu, trup je z 30mm polystyrenu. Trup, odtokovky V a SOPek, a střed křídla v těžišti jsem pro zpevnění rozřízl a napříč vyztužil zalepením 1,5 mm balsy. Pak už jsem jen nožem, pájkou a smirkem dosochal finální tvar, vše slepil purexem. Ovládací plochy a zatěžované části jsem přelepil a přilepil skelnou páskou, potom namaskoval a stříkl modrou barvu na EPS (aby to přeci jenom nějak vypadalo, když s tím půjdu ven). Osadil jsem serva a elektroniku, přidělal motor a pak nastavoval a hrál si s réglem a programování výchylek. Finální váha byla rovných půl kila, což by měl motor uviset. Vzhledem absenci profilu křídla jsem dal menší klapky, ale jinak jsem si říkal že stavím spíš vrtulník než letadlo tak co, hlavně ať je to souměrné a šípovitá náběžka a směrovka to ustabilizují. O konstrukci modelů jsem toho četl dost, ale vše jsem dělal spíš citem a zkušeností než výpočty. No, netrpělivě jsem s tím vyběhl na louku za dům a radši šel víc do kopce na první zálet, což bylo dobře. Po hodu to šlo sklonem svahu dolů a na poslední chvíli jsem musel přepnout na dvojí výchylku výškovky. Musel jsem to hodně přizvednout a také přidat křidélka, ale po chvíli snažení byl model vytrimován. Model létá očekávaně poměrně pomalu, ale je tak na klapkách a přizvedlé výškovce, že neudělá plynulý přemet (spíš přepad). Jinak se to celkem povedlo (rychlé výkruty, kopané výkruty, záda, vis). Vis je ale až od 90% plynu což je tak tak, ale taky zkušenost. Při prvních letech se projevily i další chyby - moc vyosený a potlačený motor, křehký čumák (doupraveno balsou) a svrchně ložené klapky vzhledem k seříznutí tvoří při rovném profilu vztlak směrem dolů, což jsem zjisti při letu na zádech. Celkově za 200 Kč (lepidlo, páska a lak - ostatní jsem již měl zbytky nebo odpad) mám akrobata na trénování visu, kterého můžu při zamotání pák bezobav rozsekat. Příště bych si dal práci s profilem křídla a tenčími ocasními plochami, aby dával přemety a 8my, ale žádné příště nebude, protože to už postavím Gilese nebo podobného z balsy a fólie a ne EPS obludu, ze které padají kuličky.
Zkušenosti s téměř plným využitím nastavení Optic 6 ky a létání s 2 flaperony + M,S,V mi přijdou vhod. Když bude chuť tak ještě přidám druhé servo na výškovku. Pro podobné nadšence, nebojte se toho postavte si vlastní stroj, se silným motorem letí i cihla :)

Komentáře

RIP, někdy během Května jsem jej rozsekal - odlomený kus křídla po tvrším přistání, potom ještě let bez kusu křídla a pád z 10m - zlomený čumák.
Šlo by bývalo opravit, ale odprýskával lak a bylo stašně křehké, polystyren bez potahu balsou/dýhou nic nevydží. Chyba projektu byla i absence profilu křídla, nicméně éro úlohu splnilo, trochu visení jsem si vyzkoušel i akrobacii se všemi kanály a nastavování Optiku, no a pak hurá do popelnice...
Alba pro vaše modely
Navštivte také největší modelářské fórum RCMANIA.cz
© 2024 RCAlbum.cz - všechna práva vyhrazena
Jak přidat můj model | O serveru | Podmínky | Kontakt | Ikonka | Nápověda
Zpět na začátek