Album RC modelu
Seznam oblíbených modelů je prázdný – stiskněte pro přidání do oblíbených

Ročník:1954

Modelář od:1968

Bydliště:Klatovy

Letiště:Bezděkov, Bolešiny

Vzlétnout můžeš, přistát musíš.

Ukázat přátelům na Facebooku
Vložit model do oblíbených

Trenér - Modela

Parametry

Výrobce: Modela
Kategorie: Cvičný model
Materiál: Laminát + balza
Rozpětí: 1270 mm
Váha: 2040 g
Plocha křídla: 35 dm2
Vrtule: Master Air 230/120
Motor: MVS 3,5
Elektronika: Airtronics-Sanwa 2,4 GHz
Serva: Futaba-standard

Hodnocení

7.73
z 10 | 11 hlasů – kdo hodnotil
Ohodnotit →
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
Hodnocení 1 - hrůza — 10 skvělá práce

Popis

Aneb ať děláš co děláš osudu neutečeš. Když se na modelbazaru objevila nabídka viz první dvě fotografie, vzpoměl jsem si opět na pohodové a plnohodnotné létání s tímto modelem, viz foto 3, byť tehdy bez křidélek a nebylo to poprvé. Před časem se mi dostala do rukou stavebnice, ale stále jsem se nemohl dostat k tomu model postavit, a tak jsem jej nakonec prodal a nový majitel si Trenéra postavil velice pěkně, o čemž se zde můžete také přesvědčit. No nakonec jsem se s prodávajícím dohodl, že mi model nechá na Vodolce u příbuzných a já až tam budu mít cestu si jej odvezu. Takže vlastně taková koupě zajíce v pytli, ale vzhledem k ceně jsem to risknul s vědomím, že jsem již v životě přišel o víc. Nicméně když se mi model konečně dostal do rukou, byl jsem vcelku mile překvapen jak zpracováním, tak celkovou zachovalostí modelu. Křídlo bylo na každé polovině vylehčeno třemi velkými otvory, trochu je to vidět zejména na druhé fotografii, a ocasní plochy byly z balsových lišt pouze potažené folií, takže také lehčí než původní z polystyrenu potaženého dýhou. Tady bych chtěl prodávajícímu poděkovat. No, po vzevrubné prohlídce jsem došel k tomu, že je potřeba namontovat řiditelnou přední podvozkovou nohu, větší nádrž, zvětšit hloubku křidélek o cca 10 mm, a zmenšit mezeru mezi křidélky a křídlem o cca 3mm. To samé udělat i u směrovky. Při zkoušce montáže motoru pak ještě vyplynula potřeba vyosit motor poněkud doprava. No a tak jsem se do toho pustil. Z křídla jsem odřízl 15 mm a vlepil 5mm balsu. Vyhobloval jsem nová křidélka a náhony udělal jako torzní se servem zespodu. Nárž je uložena v laminátové trubce a tak jsem při představě jak to budu kuchat opustil myšlenku na 15-ti minutové lety. Také směrovku jsem nakonec nechal původní, neboť jsem si říkal, že křidélka mi s problémem pomohou a úpravu směrovky je možné udělat kdykoliv dodatečně, pokud by se to ukázalo nezbytné. Po dokončení se váha zastavila na cca 2040 g. V modelu je zdroj z pěti tužek AA. Vzhledem k tomu, že je jimy model vyvážen je zbytečné používat lehčí zdroj, protože bych musel přidat olovo. Těžiště mi vyšlo v cca 29% SAT a to mi intuice říkala, že je to akorát. Hledat plán ani počítat se mi nechtělo. Plošné zatížení vychází 65g/dm2, což je stále ještě snesitelná hodnota. Horší je to s hmotností na jednotku výkonu, takže bylo jasné, že nějaký vyšeptaný motor nemá šanci. Namontoval jsem 3,5-ku Brno, s tím, že může být nahražena 4,6-kou, No a to je k stavbě tak asi vše.
Dnes , respektive už včera jsem provedl zálet na dráze u Činova. Nádrž byla prázdná dřív něž jsem se nadál, a tak z toho byl nouzák a ještě do pole. Co tam rostlo nevím, ale po sklizni tam zůstaly pahýly jak telegrafní sloupy, což mě přinutilo přesunout se na letiště do Bolešin. Vašek zrovna posekal, ale i tak to pro třiapůlku bylo na hranici. Model je ale obratný, dostatečně stabilní, ale dost rychlý. Jediné co tedy udělám, že trochu svěsím křidélka, aby to mělo menší minimálku.

23.8. 2011 - nemohu se nepochlubit, že jsem svému ptáku dopřál roztáhnout křídla nad Czech Heaven a to v rámci akce Jeti model meeting. Samozřejmě mimo hlavní program. Musím uznat, že prostředí je to nádherné.
Kdyby někoho zajímalo jak to tam vypadá tak tady je pár fotek
https://plus.google.com/u/0/photos/116737342024199198762/albums/5644284443912554481

Komentáře

Táta má stavebnici doma pod postelí.
Pokud bys potřeboval tak se kouknu zda tam je plánek. Návod mám oskenovaný.
Je to hezké éro. Snad ho někdy uvidím ve vzduchu na živo.
Alba pro vaše modely
Navštivte také největší modelářské fórum RCMANIA.cz
© 2024 RCAlbum.cz - všechna práva vyhrazena
Jak přidat můj model | O serveru | Podmínky | Kontakt | Ikonka | Nápověda
Zpět na začátek