Album RC modelu
Seznam oblíbených modelů je prázdný – stiskněte pro přidání do oblíbených

Ročník:1979

Modelář od:1994

Bydliště:Velká Bíteš

Letiště:Velká Bíteš,Brno a všude kde se dá

Ukázat přátelům na Facebooku
Vložit model do oblíbených

Mustang P51D

Parametry

Výrobce: samo domo
Kategorie: Polomaketa
Rozpětí: 1450 mm
Délka: 1320 mm
Váha: 2700 g
Vrtule: TGS 14x8 E, APC 13x10
Motor: Turningy 50-55A 400kV
Elektronika: Turningy Plush 60A, podvozek DSR-46B
Serva: 2xMG14,1xHS-255,1xGraupner 577,2x BMS-380MAX
Baterie: Turnigy nano-tech 4000mah 5S, 4x Sanyo10

Hodnocení

9.08
z 10 | 24 hlasů – kdo hodnotil
Ohodnotit →
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
Hodnocení 1 - hrůza — 10 skvělá práce

Popis

Mustangem jsem si splnil jeden ze svých snů, protože stíhačky z WII jsou pro mě nejkrásnější letadla. Teď jsem si jednu takovou konečně postavil včetně klapek a zatahovacího podvozku. Nejsem moc šikovný "maketář", tak jsem se snažil hlavně trochu dodržet tvar a na dalším místě pro mě byla funkčnost modelu, aby se s ním dobře létalo a člověk si ho užil. Mustanga jsem stavěl podle překresleného plánku z Modeláře. Ještě mi zbývá dokončit kabinu - překryt (samozřejmě s pilotem), doplnit kužel, chladič na spodní části křídla a označení modelu písmeny. Zbarvení jsem volil podle fólií co byly doma, tak mě za to prosím nekamenujte.

Bohužel jak už to tak mám, tak to nikdy není bez problémů. Polohu těžiště jsem dodržel podle plánu, ale po startu jsem věděl, že je moc vzadu. Dál už zmítající se model nemusím popisovat... Krtek naštěstí při útoku nebyl doma a hlavně bylo po dešti. Odneslo to vylomené křídlo, vrtule, pár prasklin a čumák vypadal dost nehezky. Model jsem zhruba opravil a za týden ho poslal do vzduchu znovu. Tentokrát jsem těžiště ověřil výpočtem a vyšlo o 7cm víc dopředu !!! Důvěřuj, ale prověřuj.

Posunutí těžiště se projevilo o něco horším pojížděním - ocas hodně poskakuje, ale po přidání plynu s nataženou výškovkou je to už bez problémů (zkusím ještě pořešit). Na 3/4 plynu šel mustang za 10 metrů spořádaně do vzduchu. Dotrimoval jsem výškovku, křidélka, pak už model letěl kam jsem chtěl a velice příjemně se řídil. Větší éro líp lítá :-)
Vztlakové klapky jsou velmi účinné. Jsou zapojené přes zpomalovač signálu TSSR-3 a mixované s výškovkou. Model s ními výrazně zpomalý bez vyskočení vzhůru.

Jediné co mě zatím zklamalo je elektronika zatahování podvozku. 3x mě vyhořela ještě před samotným úspěšným startem a přistáním. 1x jsem opravil odpálený prokov na desce, podruhé odpálenou cestu. Bohužel moje propojky vydržely a už to asi odnesla nějaká součástka, zatím nevím která :-(
K odpálení došlo asi při přeskočení jiskry u zapojování hlavního pohoného akumulátoru. Jiskření jsem již odstranil nabíjecím odporem 19 Ohmů, ale to už byla deska v háji. Bohužel na Hobby King samotnou elektroniku neprodávají :-(
Mechanická část podvozku po dvou úspěšných startech, přistáních a pojíždění, se zatím jeví dobře. Odpružené nohy opravdu pruží a model při přistání neodskakuje. Obávám se pouze slabého místa ok, za které se celý podvozek přišroubuje do křídla. Jsou docela malá a můžou snadno prasknout. Kola jsem hned od začátku vyměnil za 70mm mechová. S těmi malými originálními by model asi hodně "zakopával"

Odběr na zemi:
TGS 14x8 při 5S 41A,
APC 13x10 43A.
časem chci vyzkoušet větší rychlou vrtuli a dosáhnout na "magickou" hranici 1kW.

BEC regulátoru jsem odpojil a používám klasický přijímačový 4čl. Přijímač je od Graupnera C19 s odrušovacím kondenzátorem ESR 1500uF. Serva klapek a křidélek jsou osazeny kondenzátorem 100uF. Dřív jsem měl občas problémy se záškuby serv, zatím jsem nic nepozoroval.

Časem doplním nějaké letové fotky úplně dokončeného modelu.

Komentáře

Nádherná prácička.. To zasluhuje 5 !
Konečně zase někdo, koho oslovují stroje WWII... Super popis, super velikost, rukama vytvořenét a pěkné fotky.. Ať se jen daří !!!
23.6.2011 00:07 bermas
No je to doslova balzám pro duši, když člověk v záplavě houboletů vidí klasickou modelařinu. Já vím, čas se zastavit nedá, ale mě dojme každá blbost. A ten popis, děkuji. Na modelu by se samozřejmě leccos dalo zlepšit, jako ostatně na každém, ale to počteníčko no zkrátka za 5.
22.6.2011 20:50 LMat
Brutal. :-) Za 5. Těším se na dokončený model. :-)
22.6.2011 20:10 Sopta
jéé, tak to moc děkuji. Zrovna od Vás je to pro mne veliká pocta. Vaše modely nejsou modely, ale rovnou kity
22.6.2011 20:03 Karel_Mojzis
Nádhera....5 jasná...
Alba pro vaše modely
Navštivte také největší modelářské fórum RCMANIA.cz
© 2024 RCAlbum.cz - všechna práva vyhrazena
Jak přidat můj model | O serveru | Podmínky | Kontakt | Ikonka | Nápověda
Zpět na začátek