Album RC modelu
Seznam oblíbených modelů je prázdný – stiskněte pro přidání do oblíbených

Ročník:1977

Modelář od:1985

Bydliště:Děčín

Letiště:Sokolí vrch

Web:www.rc-elektrolet.estranky.cz

ICQ:584125090

Ukázat přátelům na Facebooku
Vložit model do oblíbených

TRENER -10H

Parametry

Výrobce: samodomo
Kategorie: Cvičný model
Materiál: Balza + potah
Rozpětí: 1110 mm
Délka: 830 mm
Váha: 1180 g
Plocha křídla: 23.83 dm2
Vrtule: 8" x 4"
Motor: Turnigy 3530 - 1700ot./V
Elektronika: FrSky 2,4 GHz, Hobby King 40A
Serva: 6 x HXT 900
Baterie: Li-pol 3S 2200 mAh 30C

Hodnocení

8.83
z 10 | 24 hlasů – kdo hodnotil
Ohodnotit →
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
Hodnocení 1 - hrůza — 10 skvělá práce

Popis

Tak i tento model pochází stejně jako Rorýs ze začátků mého létání s RC modely. Trener vznikl již před 17-ti lety, ještě v dobách studia na střední škole. Plánek byl uveřejněn v časopise Modelář 9/1993 (ručně pak překreslen z formátu A4 na skutečnou velikost).
Model byl určen jako cvičný pro začátky v létání s motorovými modely, řízeny byly jen ocasní plochy a pohon zajišťoval spalovací motor o obsahu 2,5 cm2. Byl to vlastně můj úplně první, rádiem řízený "motorák“. Létal velice stabilně a bylo to hodné a pohodové éro, až do dne, kdy se porouchal motor a jiný nebyl. Trenér pak po čase skončil doma na skříni v zapomnění (třeba jednou…), až do letošní zimy. Bylo mi líto se ho zbavovat (přece jenom byl první) a tak jsem se rozhodl pro jeho "znovuoživení“, ale pro tentokrát na elektropohon. A protože zub času se na něm, ale zejména na jeho papírovém potahu hodně podepsal, byla nutná kompletní repase. Ze začátku se moc nechtělo, ale zima byla dlouhá a tak jsem se do toho postupně pustil. Nejsložitější částí bylo z modelu dostat papírový potah, který byl navíc ještě proti palivu natřen epoxidovým lakem. Šlo to hodně pomalu (pomocí acetonu, papírových ubrousků a igelitového pytle), postup jsem musel opakovat několikrát,než se rozpustil ten epoxidový nátěr, ale podařilo se. Potom následovalo hrubé obroušení a pár nutných úprav. Přední část modelu byla uzpůsobena pro zástavbu střídavého elektromotoru a křídlo bylo kompletně přestavěno. Původní jednoduchá balsová konstrukce z nosníků a žeber by pro běžné rekreační létání postačovala, ale já chtěl trochu víc. A tak původní kostra zůstala, ale byla doplněna o spodní a horní tuhý potah náběžné části, žebra byla opáskována a navíc přibyly ještě vztlakové klapky a křidélka oproti originálu. Celý model byl potom přebroušen, drobné nerovnosti dotmeleny a přelakován. Následoval nový potah obarveným potahovým papírem Mikelanta
(barveno před potahováním barvami na textil IBERIA) vypnutého napínacím lakem, vyřezání a přilakování barevných doplňků a nápisů z téhož papíru a na závěr je celý model přelakován 3x zaponovým lakem.

Zálet modelu proběhl bez problémů za klidného večerního počasí, kdy foukal jen slabý vánek a i po tolika letech neztratil nic ze svých příjemných letových vlastností.

Více foto ze stavby zde:http://www.rc-elektrolet.estranky.cz/fotoalbum/modely/trener-10h/
Video ze záletu zde: http://www.rc-elektrolet.estranky.cz/clanky/video/trener-10h.html

Komentáře

nádhera, krásná čistá stavba. to je nostalgie :)
12.4.2011 18:13 paulo
Krasny model, krasna poctiva stavba a potah papierom! Aj napriek tomu si ale dovolim par pripomienok. Nebolo by byvalo lahsie a rychlejsie postavit rovnaky novy model? Nezda sa Ti motor zbytocne silny a podvozok privysoky? A mozno by mu nevadil aj mensi kuzel.
10.4.2011 20:49 Jenda
Trochu,ale vydržel.Jinak díky,už dostal o trochu větší kolečka,tak to snad bude lepší na tom našem hrbatým plácku.
Alba pro vaše modely
Navštivte také největší modelářské fórum RCMANIA.cz
© 2024 RCAlbum.cz - všechna práva vyhrazena
Jak přidat můj model | O serveru | Podmínky | Kontakt | Ikonka | Nápověda
Zpět na začátek