Album RC modelu
Seznam oblíbených modelů je prázdný – stiskněte pro přidání do oblíbených

Ročník:1956

Modelář od:2008

Bydliště:Hlubočinka

Letiště:N49°57'19.56",E14°29'23.6

Web:modylky.trojankovi.cz

Modelařil jsem od svých 10 let do cca 17, stavěli jsme volné modýlky na gumu (překližka, balsa + potahový papír), na raketové motorky řady S, házedla a samozřejmě plastikové nelétající "kity" 1/72. RC letadlo byl nesplnitelný sen. Na stará kolena jsem se k tomu vrátil, už míň stavím (zatím vesměs EPP) a víc létám - i když času je zoufale málo. Velmi by se mi líbila létající maketa 1/72 (Spitfire, Mustang, Jak-3, Il-2...), to je ale zatím na mezi možností současné technologie a mimo mé schopnosti.

Ukázat přátelům na Facebooku
Vložit model do oblíbených

Fenix 80 RC

Parametry

Výrobce: Flyteam.sk
Kategorie: Větroň
Materiál: EPP, EPS, Depron
Rozpětí: 800 mm
Délka: 690 mm
Váha: 194 g
Plocha křídla: 11 dm2
Vrtule: 7x4SF
Motor: Asi Čemech, cca 80W
Elektronika: ESC Emax 10A, Rx HK GT-2 2.4Ghz 3Ch, pípák BEL žlutý
Serva: 2xCarson CM1
Baterie: 450-610mAh LiPo 2S

Hodnocení

7.09
z 10 | 11 hlasů – kdo hodnotil
Ohodnotit →
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
Hodnocení 1 - hrůza — 10 skvělá práce

Popis

Házedlo Fenix 80 od Flyteam.sk zakoupil brácha na nějaké výstavě a leželo cca rok doma. Tak jsem se rozhodl vyrobit z něj RC cvičný model. Je z měkkého probarvovaného EPP, takže je nárazuvzdorný a nenadělá při nárazu škodu. Původní házedlo vážilo 76g se závažíčkem, 58g bez.

Videa:

Prvně na lyžích (vítr a ještě navíc mlha ...):

http://www.youtube.com/watch?v=PmXSxvTPzRA

S kolovým podvozkem:

http://www.youtube.com/watch?v=hbg6Bn20cuQ (2:32 výkrut)

Stavba

Nejdřív jsem vyrobil z 5mm EPP desky kormidla (po zkušenostech s jinými tříkanálovými letadly mi bylo jasné, že původní SOP a VOP jsou moc malé na vytvoření kormidel).

Kormidla jsou zavěšena na "papírových" závěsech - lepeno CA. Serva, páky a táhla jsem použil co jsem měl zrovna doma - kovové závitové vidličky M2, bílý tenký bowden, umělohmotové páky MP Jet malé (na šroubky). VOP je k trupu připevněna nylonovými šrouby M5, aby se dal Fenix složit na co nejmenší rozměr.

Serva - Carson CM-1 ze starých zásob - původně byla v VA Dragonfly, ale nestíhala, tak šla do šuplíku. Teď se hodila.

Po prvních zkouškách vyztuženy mírně se kroutící VOP, SOP a kormidla nalepením uhlíkového pásku na obvod. Docela to pomohlo.

Pro elektroniku vytvořen prostor v trupu a "kabince" pomocí trafopájky. Kabinka byla původně přilepena CA lepidlem, šla krásně odlepit rozlepovačem na CA. Takovouhle pěknou kabinku mají normálně modely Sinus, Fenixy ne. Asi máme nějakého protekčního :). Kabinku jsem přidělal na panty z umělohmotových závěsů a zavírá se na neodymový magnet. Lepeno opět CA. V prostoru v kabince jsou regulátor Emax 10A, přijímač HK GT2 (3 kanál), a pípák pro signalizaci ztráty signálu od BEL pro ev. hledání modelu v trávě č obilí (paradoxně asi nejdražší část celého modelu :) ). Anténka od přijímače vyvedena trubičkou (dodána s přijímačem) nahoru za kabinku.

Otvor pro zalepení motoru vyvrtán duralovou tyčkou vhodného průměru. Motor neznámého typu (koupil jej původně bratr k Parastaru od Čemecha, asi nějaký zbylý motor Python - neměl ani přírubu, ale běhá pěkně a tiše). Motor je zalepený CA, má dost velké potlačení - model měl tendenci se vzpínat). Přívody k regulátoru napevno připájené a zajištěné smršťovačkou.

Prostor pro akumulátory je pod křídlem, přibližně v těžišti.

Takto vystrojený Fenix vážil 176g.

Po prvním létání jsem vyztužil trup pod "kabinkou" nalepením uhlíkových pásků, do spodku trupu a obě strany zadní části trupu jsem zařízl rovněž uhlíkové pásky. Teď je už fénix zcela mechanicky stabilní.

Protože to létalo docela pěkně, obratně a mělo rezervu výkonu troufl jsem si přidělat jednoduchý podvozek z 1,5mm ocelového drátu. K trupu je přišroubován nylonovými šrouby M5 do nylonových matiček, zalepených CA. Zatím to drží. Teď létá s lyžemi, to váží celé 216g. To už je za letu trochu znát, ale zvládá to.

Bez lyží, s kolečky, váží 194g.

Dodatečně vyztuženo křídlo ve střední části, v cca 1/3 hloubky, zaříznutím uhlíkového pásku 3x0,5mm a zalepení CA lepidlem.

Létání

S uvedenou výbavou má značný přebytek výkonu. Je velmi obratný, bez problémů udělá na směrovku poměrně pěkný výkrut. Pokud ovšem vrtuli 7x4SF nahradíme vrtulí 7x3 GWS, tak výkon stačí tak sotva na mírné stoupání. Je to neuvěřitelný rozdíl.

Doba letu je s akumulátorem Rhino 610mAh 2S 7.4v 20C od HK 15 až 20 minut.

Model je osazen tříkanálovým přijímačem, řízen je výkon motoru, směrovka a výškovka.

Obratný je až moc, pro uvažované použití jako školní jsem musel zmenšovat výchylky a dát v rádiu exponeciály.

Po zredukování výchylek a aktivaci 33% exponenciál je to velmi dobrý cvičný model, je velmi stabilní a hodný, přitom na plné výchylky je schopen i náhlých "záchranných" manévrů.

Jako u všech modelů s pohonem vpředu je poměrně zranitelná vrtule a motor, resp. jejich upevnění v trupu. Vzhledem k použitému materiálu je ale eventuální oprava vteřiňákem velmi snadná a rychlá. Model je velmi lehký, má malou kinetickou energii, většinou proto odnese havárii maximálně vrtule, motor to přežije bez úhony.

V zatáčkách na menších rychlostech trochu "prosedá", musí se to korigovat.

Celkově je lítání s ním docela pohoda a dá se i vyblbnout. Udělá výkrut, immlmana, přemety velkého i malého průměru, otočí se "na pětníku").

Nevýhodou jsou jeho menší rozměry a tím i obtížnější "čitelnoet". Taky vypadá shora i zdola stejně, asi mu nabarvíme na spodek křídel nějaký vzor pro odlišení.

Další fotky, videa a popis: http://modylky.trojankovi.cz/#param=id_14[url][/url]

Dodatečné úpravy

Při létání jsem byl trochu nervózní z chování měkkého křídla při zatížení (vybírání letu střemhlav, přemet atp) - křídlo se zcela viditelné ohýbalo do oblouku a letadlo proto "prosedalo". Zaškrábl jsem tedy do cca 1/3 hloubky křídla zespodu 3mm uhlíkový pásek, zalepil CA lepidlem a křídlo už se tak neprohýbá.

Komentáře

Podle toho jak létá tak asi ne :) . Ono to na těch fotkách vypadá o trochu víc, než to je. Původně to bylo méně a vzpínal se.
13.1.2011 14:22 pokemon
Neni nahodou ten motor vyosenej moc dolu?
Alba pro vaše modely
Navštivte také největší modelářské fórum RCMANIA.cz
© 2024 RCAlbum.cz - všechna práva vyhrazena
Jak přidat můj model | O serveru | Podmínky | Kontakt | Ikonka | Nápověda
Zpět na začátek