Album RC modelu
Seznam oblíbených modelů je prázdný – stiskněte pro přidání do oblíbených
Ukázat přátelům na Facebooku
Vložit model do oblíbených

ROGALLO RG700

Parametry

Výrobce:
Jak postaveno: Vlastní konstrukce
Kategorie: Ostatní
Materiál: Laminát + balza
Rozpětí: 900 mm
Délka: 750 mm
Váha: 530 g
Plocha křídla: 31 dm2
Vrtule: GWS 8x6"
Motor: Ray G3 C2822-1400
Elektronika: Jeti Duplex 2,4 GHz
Serva: 2x Naro plus B
Baterie: PowerIon 2/3100 mAh

Hodnocení

10
z 10 | 7 hlasů – kdo hodnotil
Ohodnotit →
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
Hodnocení 1 - hrůza — 10 skvělá práce

Popis

S modelem typu Rogallo jsme s bratrem prováděli pokusy asi v roce 1972. Při listování staršími čísly Modeláře jsme v Mo 10/67 narazili na zmenšený plánek rogalla Flex wing a ihned padlo rozhodnutí aparát vyzkoušet, samozřejmě co nejjednodušší cestou. Bratr měl postaveného Štefanova Fakira IV (viz. Mo 4/66), předchůdce slavného Fakira 5. A postavil i zmenšeného 80% Fakira IV. A tak opatřil trup a výškovku ze zmenšeného Fakira IV rogallovým křídlem s tím, že bude létat jako větroň bez motoru, řízeno jednokanálovým radiem. Házeli jsme to z veliké hromady hlíny do obilného pole a já jako mladší pro to běhal (v tričku a trenýrkách). "Klouzalo" to docela hezky, byli jsme nadšení, jen mě trochu kalily požitek osiny, které jsem měl opravdu až v ...... . A tím pokusy na toto téma skončily aniž by došlo na vyvlekání modelu do větší výšky, s těmi osinami bych to asi nedal.
Našel jsem dokonce i fotografii onoho rogalla a dodnes se zachoval i trup upraveného zmenšeného Fakira IV.
V rámci nostalgické horečky jsem si na to před několika lety vzpomněl a rozhodl se tento aparát realizovat - mělo to být ono rogallo Flex wing z Mo 10/67. Během víkendu jsem z uhlíkových trubek slepil kostru křídla a týden se s ní mazlil a pak odložil na několik let na skříň. Pak se mi jednou zas dostalo křídlo do ruky a zahanben rozhodl jsem se projekt dotáhnout do konce. Bedničkový trup se mi ovšem dělat už nechtělo a tak jsem zvolil rozšířené provedení s plochým trupem. Boční nosníky jsou smrk 3x8, potaženo shora a zdola balsou 3mm. Ocasní plochy balzové, pylon křídla z hotové balzové náběžné lišty, prostě maximálně využít materiál co je doma k dispozici. Potah křídla z impregnované šusťákoviny je ke kostře přilepen a pro jistotu i přišit.
Zálet proběhl bez problémů, rogallo startuje dobře ze země i z ruky, létá pomalu i rychle, je velmi obratné a lze s ním létat doslovně i "kolem hlavy", nejlépe v nepříliš větrném počasí. Je to opravdu univerzální létací aparát.
Na sklonku léta 2020 jsem vyměnil motor za menší a pohonnou baterii za dvoučlánkovou, čímž jsem ušetřil na váze 115g. Nové osazení je v tech. datech.

Komentáře

Moc pěkné, kostra akrobatická, látkový potah - prostě nádhera. Mám podobný stroj s bedničkovým trupem - potah Vliesem /již 2 roky bez poškození/. Ať Ti dělá radost.
Alba pro vaše modely
Navštivte také největší modelářské fórum RCMANIA.cz
© 2024 RCAlbum.cz - všechna práva vyhrazena
Jak přidat můj model | O serveru | Podmínky | Kontakt | Ikonka | Nápověda
Zpět na začátek