Seznam oblíbených modelů je prázdný – stiskněte pro přidání do oblíbených
Ukázat přátelům na Facebooku
Vložit model do oblíbených

Mikrosbírka rc souprav

Parametry

Výrobce: Různí

Hodnocení

10
z 10 | 7 hlasů – kdo hodnotil
Ohodnotit →
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
Hodnocení 1 - hrůza — 10 skvělá práce

Popis

Tak jako jsem si na stará kolena plnil svá nesplněná přání ohledně modelů, tak souběžně vznikala i tato mikrosbírka. Nejsem sběratel, mám jen rc soupravy, které se nějak váží k mému modelářskému životu. Ty které jsem si nemohl z finančních důvodů dovolit, ty nad kterými jsem "slintal" v modelářských katalozích nebo i ty které jsem kdysi vlastnil. Mám je uložené pěkně na očích ve vitrínkách v obýváku, abych se s nimi mohl denně kochat. Nemám rád syslení do krabic, když na to není vidět. Jednou ze souprav je Acoms AP- 227 Mk III Techniplus, ta kterou jsem kdysi vlastnil. Před necelými 30 lety jsem si pro ní jel až do Bratislavy (v Čechách už nebyly k sehnání), po pár letech jsem ji prodal a teď se mi ji podařilo od tehdejšího kupce koupit zpět! Zajímavým exponátem je též rc souprava Acoms AP-472 FM, která nebyla nikdy použita (ani anténa přijímače nebyla dosud rozbalena) a její domovina se nacházela přes půl světa daleko až za oceánem.
Ve sbírce mají čestné místo i některé motory a též můj první mobilní telefon.
Některé vysílače jsem předělal na provoz na 2,4 GHz.
VYSÍLAČ GAMA - k úpravě jsem zvolil zdařilou napodobeninu Gamy od neznámého modeláře, protože má dřevěnou skříňku a anténu 2,4 GHz lze umístit dovnitř. Použil jsem "střeva" z vysílače Spektrum DX 5e, který má na 5. kanále přepínač, nahradil jsem jej tlačítkem pro ovládání směrovky jako u klasického jednokanálu. Na boku vysílače je vyvedeno ještě ovládání plynu a pro jistotu i trim výškovky. Též nabíjecí konektor. V modelu je na 5. kanál napojen spínač Jeti SP 06 opto, který přes samostatný okruh s pomocnou baterií 4,8V/800mAh spíná magnet směrovky.
STANDARD MARS - tento původně jednokanálový vysílač je upraven pro provoz na 2,4 GHz jako 4-kanálový proporcionál. Jelikož jsem nechtěl narušit čelní stranu vysílače, umístil jsem ovládací prvky zespodu. Pro úpravu jsou použita "střeva" z vysílače Hitec Lite 4. Původní křížové ovladače jsem musel vzhledem k velmi stísněným vnitřním poměrům rozebrat a zhotovit nové, jednofunkční, bez trimů, vyhovující mým potřebám. Na čelní stranu vysílače je vyvedena jen kontrolní dioda a malinké tlačítko pro párování a snížení výkonu při zkoušce dosahu.
VARIOPROP 12S - nejprve mi vysílač přestavěl na 2,4 GHz jeden můj známý, s původní elektronikou a křížovými ovladači a vysílacím modulem Jeti Duplex TU2. Poté co začaly letité potenciometry kříž. ovladačů zlobit, rozhodl jsem se k radikálnímu řezu. Vnitřek vysílače jsem komplet demontoval a vyřezal vše nepotřebné. Do vysílače jsem zabudoval elektroniku včetně křížových ovladačů z téměř nepoužívaného vysílače Hitec Flash 4 (coby zdroj PPM signálu) a vysílací modul Jeti Duplex TU2. Z prostorových důvodů byly odstraněny trimy křížových ovladačů, upravena poloha jejich desek a byl vyveden pouze trim výškovky na původní ovládací páku kanálu 11-12. Páky ostatních původních trimů jsou zalepeny napevno pro zachování vnějšího vzhledu vysílače. Na čelní stěnu vysílače (na konci nápisu Varioprop) je vyvedeno tlačítko časovače (10 min.), původní měřidlo se dovnitř nevešlo a je nahrazeno digitálním, anténa 2,4 GHz je umístěna uvnitř. Po vypnutí vysílače se časovač a trim výškovky automaticky vracejí na nulu.

Komentáře

Krásná sbírka. Já například ještě stále provozuji RC soupravu Acoms Techniplus AP 227 II kanál. Řídím jí" Policejní člun"
Alba pro vaše modely
Navštivte také největší modelářské fórum RCMANIA.cz
© 2024 RCAlbum.cz - všechna práva vyhrazena
Jak přidat můj model | O serveru | Podmínky | Kontakt | Ikonka | Nápověda
Zpět na začátek